Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PAGALBA UKRAINAI
Vokietija: sąjungininkės gali pradėti mokyti ukrainiečius naudotis tankais „Leopard“
BNS
Scanpix
„Leopard“ tankas.

Vokietijos gynybos ministras antradienį pareiškė, kad sąjungininkės gali pradėti mokyti Ukrainos pajėgas naudotis tankais „Leopard“, nors Berlynas vis dar nepriėmė sprendimo, ar leisti tiekti šią ginkluotę Kyjivui.

„Aiškiai paraginau šalis partneres, kurios turi parengtų dislokavimui tankų „Leopard“, apmokyti Ukrainos pajėgas dirbti su šiais tankais“, – sakė Borisas Pistorius.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas palankiai įvertino „aiškią žinią“ iš vokiečių ministro, „nes priėmus sprendimą dėl kovinių tankų pristatymo, prireiks šiek tiek laiko juos identifikuoti, paruošti ir apmokyti ukrainiečius“ karius jais naudotis.

Berlyne viešintis J. Stoltenbergas taip pat sakė, kad tikisi, jog netrukus bus priimtas sprendimas dėl Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard“ siuntimo į Ukrainą, augant spaudimui Berlynui duoti sutikimą.

„Aptarėme kovinių tankų klausimą. Konsultacijos tarp mūsų sąjungininkų bus tęsiamos, ir esu įsitikinęs, kad netrukus turėsime sprendimą“, – teigė NATO vadovas.

Interviu transliuotojui ZDF B. Pistorius kiek anksčiau sakė, kad Vokietija padės Ukrainai laimėti karą su Rusija, tačiau sprendimas dėl to, ar Berlynas tieks Kyjivui tankus „Leopard“, dar nepriimtas.

„Remiame Ukrainą, kad [ji] nepralaimėtų šio karo, kad [ji] laimėtų... prieš Rusiją, – sakė ministras. – Dėl šio tikslo Vokietija daro daugiau nei praktiškai bet kuri kita sąjungininkė, išskyrus JAV.“

Paklaustas, kada Vokietija planuoja apsispręsti dėl vokiečių gamybos tankų „Leopard“, kurių Kyjivas jau seniai siekia, B. Pistorius nurodė, kad tai priklauso ne nuo jo.

„Šis sprendimas bus priimtas kanceliarijoje“, – sakė jis.

Ministras taip pat gynė kanclerį Olafą Scholzą nuo kaltinimų, kad jis dvejoja dėl „Leopard“ tiekimo.

„Vadovavimas nereiškia aklo ėjimo priekyje, – sakė B. Pistorius. – Jei sprendimui prireiks dar dienos ar dviejų, tai tiesiog taip yra.“

B. Pistorius pareigas pradėjo eiti praėjusią savaitę, labai svarbiu metu Vokietijos gynybos ministerijai, kai šalis patiria didelį tarptautinį spaudimą pritarti tankų „Leopard“ siuntimui į Ukrainą.

Nors dešimtys šalių yra pažadėjusios sunkiosios karinės technikos, Kyjivas reikalauja galingesnių „Leopard“, laikomų svarbiausiu veiksniu prasiveržimui pro priešo linijas.

Šiuos vokiečių gamybos tankus naudoja kelios Europos Sąjungos valstybės, bet jos prašo Berlyno leidimo nusiųsti jų Ukrainai pagal Vokietijos karo ginklų kontrolės įstatymą.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas antradienį pareiškė, kad Varšuva paprašė Vokietijos leidimo siųsti Vokietijoje pagamintus tankus „Leopard“ į Ukrainą.

„Vokiečiai jau gavo mūsų prašymą duoti sutikimą siųsti „Leopard 2“ tankus į Ukrainą. Taip pat raginu Vokietijos pusę prisijungti prie mūsų koalicijos šalių, kurios remia Ukrainą „Leopard 2“ tankais“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė M. Blaszczakas.

B. Pistorius tvirtino, kad nėra jokio skilimo tarp Ukrainos sąjungininkių Vakaruose.

Stebėtojams būtų „labai patartina be reikalo neįsivaizduoti šio tariamo skilimo NATO viduje“, sakė jis.

2023 01 24 12:07
Spausdinti