Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


VOKIETIJA
Vokietija stabdo naujų tankų užsakymus po masinio gedimo
BNS
Twitter
Tankas.

Vokietijos vyriausybė pirmadienį pareiškė, kad laikinai sustabdys naujų tankų „Puma“ pirkimą po to, kai per pratybas įvyko masinis gedimas, ir apgailestavo dėl „skaudžios nesėkmės“, Berlynui siekiant atnaujinti savo kariuomenę.

Šarvuotosios pėstininkų kovos mašinos, kurios turėjo būti Vokietijos įnašo į NATO pajėgas dalis, susidūrė su problemomis, dėl kurių visos 18 pratybose dalyvavusių transporto priemonių tapo netinkamos operacijoms.

Tačiau gynybos ministrė Christine Lambrecht tvirtino, kad Vokietija išlieka patikima NATO partnerė.

„NATO ir mūsų sąjungininkai gali 100 procentų pasikliauti Vokietijos prisiimtais įsipareigojimais“, – sakė C. Lambrecht vizito Slovakijoje metu.

„Puma“ gedimai dar kartą atkreipė dėmesį į Vokietijos bandymus modernizuoti savo senstančią kariuomenę po Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Naujausios „Puma“ tankų gedimai yra skaudi nesėkmė“, – anksčiau pirmadienį paskelbtame pareiškime teigė C. Lambrecht.

Ji nurodė ištirti, kas nutiko, ir sakė, kad kol nebus įrodyta, kad transporto priemonės yra „stabilios“, naujų užsakymų nebus.

„Mūsų kariai turi turėti galimybę pasikliauti tvirtomis ir stabiliomis ginklų sistemomis mūšio metu“, – pridūrė C. Lambrecht.

Tankai „Puma“ turėjo būti paruošti naudoti NATO operatyvinėje grupėje greitam dislokavimui nuo sausio mėnesio.

C. Lambrecht teigė, kad Vokietija ir toliau vykdys savo įsipareigojimus aljansui, o vietoj „Puma“ naudos senstančius tankus „Marder“.

Gynybos ministerijos atstovas spaudai sakė, kad pilnu tempu atliekamas žalos įvertinimas, ir pridūrė, kad buvo „neįprastai didelis“ gedimų skaičius.

Kariuomenė turi 350 tankų „Puma“, tačiau tik 42 buvo paruošti naudoti NATO pajėgose.

Anksčiau šiais metais Berlynas paskelbė planus investuoti 100 mlrd. eurų į savo ginkluotųjų pajėgų modernizavimą, atsisakydamas pacifistinės pozicijos ir vengimo skirti dideles lėšas kariuomenei, kad galėtų atremti Rusijos keliamą grėsmę.

Sostinė taip pat perka dešimtis Jungtinėse Valstijose pagamintų naikintuvų F-35, tačiau šis projektas susidūrė su problemomis, gynybos ministerijai išreiškus susirūpinimą dėl vėlavimų ir papildomų išlaidų.

2022 12 20 09:24
Spausdinti