Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


VOKIETIJOS PRIKLAUSOMYBĖ NUO KINIJOS
Vokietija susirūpinusi dėl per didelės priklausomybės nuo prekybos su Kinija
BNS
Pixabay
Kinijos ir Vokietijos vėliavos.

Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris trečiadienį išreiškė susirūpinimą dėl šalies didelės priklausomybės nuo prekybos su Kinija ir pažymėjo, kad didžiausiai Europos ekonomikai reikia „diversifikuoti“ savo eksporto kryptis.

„Esu susirūpinęs dėl ... esamų stiprių ekonominių tarpusavio ryšių su Kinija“, – pareiškė jis interviu savaitraščiui „Die Zeit“.

„Mums reikia diversifikuoti tarptautinius santykius, įskaitant susijusiuosius su mūsų eksportu“, – pažymėjo jis.

Pekinui atsisakius pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą tuo metu, kai Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijos Maskvai paskelbė virtinę griežtų sankcijų, įtampa tarp Kinijos ir Vakarų pastebimai padidėjo.

Vokietijos centro kairiųjų vadovaujama vyriausybė gruodį atėjo į valdžią, žadėdama santykiuose su Kinija „siekti dialogo ir elgtis griežtai“ bei daug dėmesio skirti žmogaus teisėms.

„Galbūt atėjo laikas, kuomet mes turėtume teikti pirmenybę prekybai su tais, kas yra ne tik prekybos partneriai, bet ir nori būti partneriais vertybių požiūriu“, – pareškė Ch. Lindneris.

2021 metais Kinija ir vėl buvo didžiausia Vokietijos prekybos partnerė, o dvišalė prekybos prekėmis apyvarta siekė 245 mlrd. eurų.

Praėjusio mėnesio pabaigoje paskelbti ekonominių tyrimų instituto „Ifo“ atliktos apklausos rezultatai parodė, kad 46 proc. Vokietijos gamintojų „pagrindines žaliavas“ perka iš Kinijos ir „beveik kas antra“ iš šių bendrovių planuoja ateityje mažinti šį importą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 06 17:43
Spausdinti