Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KINIJA
Wang Yi ragina A. Blinkeną dirbti su Kinija ir gerinti ryšius
BNS
Scanpix
Wang Yi ir Antony Blinkenas.

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi per susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu paragino Vašingtoną dirbti su Kinija ir gerinti santykius, penktadienį paskelbė kinų Užsienio reikalų ministerija.

Diskusijos ketvirtadienį įvyko Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) derybų Indonezijos sostinėje kuluaruose, JAV ir Kinijai bandant švelninti įtampą prekybos ir geopolitikos srityse.

Wang Yi ir A. Blinkenas susitiko antrą kartą per mažiau nei mėnesį. JAV valstybės sekretorius išreiškė susirūpinimą Kinijos keliamomis kibernetinėmis grėsmėmis, JAV technologijų milžinei „Microsoft“ pranešus, kad Kinijos valstybės remiami programišiai buvo įsilaužę į JAV vyriausybinių agentūrų elektroninio pašto paskyras.

Vašingtonas „turi laikytis racionalaus ir pragmatiško požiūrio, dirbti su Kinija ta pačia kryptimi“, sakė Wang Yi A. Blinkenui. Ministro žodžiai cituojami penktadienį paskelbtame Kiniijos Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Wang Yi paragino Jungtines Valstijas nustoti kištis į Kinijos reikalus.

„Wang Yi išdėstė griežtą Kinijos poziciją Taivano klausimu ir paragino JAV vengti be pagrindo kištis į Kinijos vidaus reikalus“, – nurodė ministerija.

Jis taip pat paragino Jungtines Valstijas „nustoti slopinti Kiniją ekonomikos, prekybos, mokslo ir technologijų srityse, panaikinti neteisėtas ir nepagrįstas sankcijas Kinijai“.

Pastaraisiais metais įtampa tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos išaugo dėl įvairių klausimų, įskaitant prekybą, JAV karinę paramą Taivanui, didėjantį Pekino aktyvumą Pietų Kinijos jūroje ir jo draugiškus santykius su Rusija.

Kinija savarankišką Taivaną laiko savo teritorijos dalimi.

Vašingtonas apribojo pažangių puslaidininkių eksportą į Kiniją, o Pekinas neseniai ėmėsi atsakomųjų priemonių ir apribojo galio ir germanio – dviejų metalų, plačiai naudojamų puslaidininkių ir elektrinių transporto priemonių gamyboje – eksportą.

Per aukščiausio rango diplomatų diskusiją nepadyta jokio proveržio, tačiau ji buvo nuoširdi, pragmatiška ir konstruktyvi, teigė Kinijos užsienio reikalų ministerija. Abi šalys susitarė palaikyti ryšius, priduriama pareiškime.

Praėjusį mėnesį A. Blinkenas susitiko su Wang Yi atvykęs į Kiniją pirmo per penkerius metus JAV valstybės sekretorių vizito šioje šalyje.

Šį mėnesį į Kiniją vyko JAV iždo sekretorė Janet Yellen, o kitą savaitę joje lankysis pasiuntinys klimato klausimams Johnas Kerry.

2023 07 14 08:45
Spausdinti