Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Xi Jinpingas ir linkčiotojai: kaip interpretuoti permainas prezidento komandoje?
Jamesas Milesas
The Economist
Pasaulis ir Xi Jinpingas.

Kinijos vadovui Xi Jinpingui patinka su orais ir jūromis susijusios metaforos. Jis dažnai kalba apie aršias audras, galinčias sukliudyti šaliai kilti.

Pastaraisiais mėnesiais Xi Jinpingas perspėjo pareigūnus ruoštis „daugybei rimtų išbandymų“ tarp „stiprių vėjų, audringų jūrų ir baisių bangų“. Laikai tikrai kupini išbandymų komandai, kurią jis subūrė 2022 m. pabaigoje ir 2023 m. pradžioje, kad padėtų jam tvarkytis su didėjančiais šalies ekonominiais, diplomatiniais ir socialiniais iššūkiais. Du žymūs komandos nariai jau krito. 2024-ieji kitiems Xi Jinpingo pavaldiniams nežada lengvo plaukiojimo.

Xi Jinpingas gal ir tikėjosi 2023 m. lengviau atsidusti. Prezidentui masiškai pakeitus kadrus aukščiausiuose valdžios sluoksniuose, o keliais mėnesiais anksčiau ir aukščiausią Komunistų partijos vadovybę, jį apsupo žmonės, kuriuos jis gerai pažinojo ir jais pasitikėjo. 2022 m. pabaigoje jam nusprendus atšaukti negailestingą Kinijos nulinių COVID-19 atvejų kovos su pandemija politiką, pasipylė mirtys, bet pareigūnai neabejojo, kad atsigaunantis ūkis padės pataisyti visuomenės nuotaikas.

Deja, ekonomikos augimas neatsigavo. O atėjus vasarai pradėjo ryškėti Xi Jinpingo politinių konfigūracijų trūkumai. Iš pradžių dingo užsienio reikalų ministras Qin Gangas. Po kelių savaičių ir gynybos ministras, generolas Li Shangfu. Tokio valymo nebuvo daug metų.

2024 01 15 14:00
Spausdinti