Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


AZIJA
Xi Jinpingas perspėja dėl „Šaltojo karo laikų“ įtampos Azijos ir Ramiojo vandenyno regione
BNS
Scanpix
Xi Jinpingas.

Kinų prezidentas Xi Jinpingas ketvirtadienį perspėjo dėl Šaltojo karo eros įtampą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Tai jis pareiškė augant įtampai dėl Taivano saugumo.

Artėjant virtualiam viršūnių susitikimui su JAV prezidentu Joe Bidenu, Xi Jinpingas sakė, kad regiono šalys turi dirbti kartu spręsdamos bendrus iššūkius pradedant COVID-19 pandemija ir baigiant prekyba.

„Bandymai nubrėžti ideologines linijas arba suformuoti mažus ratus geopolitiniais motyvais tikrai žlugs“, – sakė jis virtualioje verslo konferencijoje, vykusioje Naujosios Zelandijos surengto Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo viršūnių susitikimo kuluaruose.

„Azijos ir Ramiojo vandenyno regione negali ir neturėtų pasikartoti Šaltojo karo laikų konfrontacija ir susiskaldymas“, – pridūrė Kinijos lyderis.

Toks Xi Jinpingo raginimas nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Kinija ir JAV paskelbė apie netikėtą susitarimą paspartinti veiksmus dėl klimato kaitos per viršūnių susitikimą Glazge, kuriame šalys bando susitarti dėl priemonių pažaboti pasaulinį atšilimą.

Kinijos lyderis tiesiogiai nepaminėjo šio susitarimo, bet sakė, kad „mes visi galime žengti ekologiško, mažai anglies dvideginio į aplinką išskiriančio tvaraus vystymosi keliu“.

„Kartu mes galime pasiekti ekologinio vystymosi ateitį“, – sakė jis.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno, Kinijos ir Jungtinių Valstijų lyderiai „netrukus“ surengs virtualias derybas.

Žiniasklaidos teigimu, šis susitikimas gali įvykti jau kitą savaitę.

„Kritinė istorinė sandūra“

Tačiau nors J. Bideno administracija klimatą įvardijo kaip pagrindinę potencialaus bendradarbiavimo su Kinija sritį, įtampa išaugo dėl jų konkuruojančių saugumo strategijų Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, ypač Taivane.

Taivaną, savivaldą turinčią demokratiją, Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi prireikus vieną dieną jį prisijungti jėga.

Pastaruoju metu Kinija vis garsiau žvangina ginklais aplink šią salą: kinų naikintuvai ir bombonešiai, galintys gabenti branduolinį ginklą, nuolat pažeidinėja Taivano oro gynybos zoną. Spalio pradžioje, Kinijai minint Liaudies Respublikos įkūrimo metines, Pekinas pasiuntė prie Taivano rekordiškai daug karinių orlaivių.

Valstybės sekretorius A. Blinkenas trečiadienį pabrėžė JAV karinę paramą Taivanui.

„Užtikrinsime, kad Taivanas turėtų priemonių apsiginti, nes tikslas čia yra niekada nepasiekti tokio taško, kai kas nors iš tikrųjų bandytų jėga sugriauti status quo“, – sakė jis per renginį, kurį organizavo leidinys „The New York Times“.

Tačiau pranešime, kurį antradienio vakarą per iškilmingą vakarienę Niujorke perdavė Pekino ambasadorius Jungtinėse Valstijose, Kinijos lyderis pasiūlė taikinamąją žinią.

„Šiuo metu Kinijos ir JAV santykiai yra kritinėje istorinėje sandūroje. Abi šalys turės naudos iš bendradarbiavimo ir pralaimės dėl konfrontacijos“, – ambasados pranešime cituojamas Xi Jinpingas.

Kinija pasirengusi bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis, kad pagerintų regioninį ir pasaulinį bendradarbiavimą ir „tinkamai valdytų nesutarimus“, sakė jis.

„Sutarimą paversti veiksmais“

Be savo pozicijos Taivano atžvilgiu, Kinija taip pat reiškia pretenzijas į beveik visą išteklių turtingą Pietų Kinijos jūrą, kuria kasmet plukdoma trilijonų dolerių vertės prekių, atmesdama konkuruojančias Brunėjaus, Malaizijos, Filipinų, Taivano ir Vietnamo pretenzijas.

Esant tokioms aplinkybėms rugsėjį Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Australija paskelbė sukūrusios naują aljansą AUKUS, pagal kurį Australija įsigys branduolinių povandeninių laivų iš JAV.

Nors jų pristatymas įvyks už kelerių metų, o Kinija nebuvo konkrečiai įvardyta, šis pranešimas supykdė Pekiną ir sukėlė įnirtingą ginčą su Prancūzija, naujam susitarimui sužlugdžius jos sandorį dėl įprastų povandeninių laivų pardavimo Australijai.

Kreipdamasis į Azijos ir Ramiojo vandenyno verslo lyderius Xi Jinpingas taip pat paragino dėti bendras pastangas visame regione, kad būtų panaikintas „imunizacijos atotrūkis“ ir vakcinos nuo COVID-19 būtų prieinamesnės besivystančioms šalims.

„Sutarimą, kad vakcinos yra visuotinė viešoji gėrybė, turėtume paversti konkrečiais veiksmais, siekiant užtikrinti teisingą ir teisingą jų paskirstymą“, – sakė jis viršūnių susitikime.

Kinijos vadovas sakė, jog šalys turėtų sustiprinti bendradarbiavimą vakcinų tyrimų, gamybos, bandymų ir abipusio pripažinimo srityse, „kad išbristų iš pandemijos šešėlio ir kuo greičiau pasiektų stabilų ekonomikos atsigavimą“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 11 09:39
Spausdinti