Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


NEKROLOGAS
Žmogus, kurio bijojo V. Putinas: ką A. Navalno mirtis reiškia Rusijai, mums ir pasauliui?
Ovidijus Lukošius
Scanpix
Kremlius jo taip ir nepalaužė.

Žinia apie Aleksejaus Navalno (47) mirtį yra sukrečianti, bet negalima sakyti, kad netikėta. Vasario 16-ąją pranešta, esą dėl krešulio Rusijos opozicijos lyderis mirė kalėjime Charpo mieste, 3 tūkst. kilometrų nuo Maskvos.

Kas iš tiesų nutiko šalia poliarinio rato esančioje griežtojo režimo kolonijoje, net ir praėjus kelioms dienoms nebuvo žinoma, o į atšiaurų miestą nuvykusi A. Navalno motina ne tik negalėjo atgauti sūnaus kūno, bet ir jo bent pamatyti.

Tačiau tikroji Rusijos politinio kalinio Nr. 1 mirties priežastis abejonių nekelia – jį nužudė Vladimiras Putinas. Ar opozicionierius buvo numarintas mėnesių mėnesius kalinamas karceryje? Dar kartą nunuodytas, kaip jau buvo bandyta 2020-aisiais jo apatinius drabužius apšlaksčius novičioku? Gal nukankintas per neatsargumą? Ar brutaliai nužudytas gavus nurodymą iš Kremliaus?

Iš esmės tai net nėra svarbu. A. Navalnas kėlė grėsmę, o dar labiau baimę V. Putino režimui ir už tai su juo buvo susidorota. Nuteistas kalėti 19 metų, net už spygliuotosios tvoros jis liko įtakingiausiu ir kone vienišu kovotoju su Rusijos caru ar mafijos bosu, kaip V. Putiną apibūdindavo pats A. Navalnas. Kremlius taip ir nerado kito būdo jį nutildyti, tik mirtį.

2024 02 20 11:54
Spausdinti