Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ATSAKAS RUSIJAI
13-asis ES sankcijų paketas – „be didelio optimizmo“
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
ES užsienio reikalų ministrai susitinka ir su Julija Navalnaja.

Nei sunkiai judančios derybos dėl 13-ojo sankcijų Rusijai paketo, nei pats paketas nekelia optimizmo. Tai žurnalistams teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, dalyvaujantis ES užsienio reikalų taryboje, Briuselyje.

„Be didelio optimizmo“, – apie 13-ąjį ES sankcijų paketą Rusijai sako ministras.

Pasak jo, dėl trečiųjų šalių bendrovių, kurios yra pasiūlytos įtraukti į sankcijų sąrašus, nes padeda Rusijai apeiti sankcijas, kol kas yra veto. Neoficialiai teigiama, kad tradiciškai Vengrija blokuoja sankcijas. Vis dėlto tikimasi, kad iki karo antrųjų metinių vasario 24 d. pavyks sutarti.

„Paketą priimti pavyks, tik klausimas, kokį. Ar stiprų? – kalbėjo G. Landsbergis. – Todėl ir mano žinia Europai šiandien yra mažiau optimistiška, nei anksčiau būdavo. (...) Visa techninė diskusija, kurioje mes dabar dalyvaujam, yra niekaip adekvačiai neprilyginta tai situacijai, kuri yra fronte, kai ukrainiečiai palikti be ginkluotės, be šaudmenų, ypač sudėtingoje situacijoje. O mes kalbame, ar sugebėsime įkelti papildomus šimtus žmonių į sankcijų paketą. Tai svarbu, bet tai neatitinka realijų.“

Briuselyje G. Landsbergis dalyvauja ES užsienio reikalų taryboje, kurioje numatytos diskusijos apie Rusijos agresiją prieš Ukrainą, padėtį Artimuosiuose Rytuose ir Sahelio regione. Be to, ES užsienio reikalų ministrai susitiks su praėjusią savaitę nužudyto Aleksejaus Navalno našle Julija Navalnaja.

„Europos ministrų susitikimas yra gera proga išgirsti ponią Navalnają, išgirsti, kaip ji mato situaciją, kaip ji vertina, kokie jos planai ir organizacijos planai toliau, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas. – Man įdomiausia yra, ar ji ims nešti jo vėliavą.“

Vis dėlto, ministro teigimu, nėra svarstomas koks nors ES atsakas į A. Navalno mirtį. G. Landsbergis mano, kad „mažų mažiausia turėtų būti sankcijos Rusijai“.

„Jau liūdna tradicija tapo, kai nužudomas koks nors opozicijos veikėjas, lyderis ar žurnalistas Rusijoje, ES sugebėdavo susitarti ir pasiūlyti naują sankcijų paketą. Mažų mažiausia tiems žmonėms, kurie prisidėjo prie mirties. A. Navalnas buvo pats autorius labai daugelio pavardžių, kurios buvo teiktos ES sankcionuoti, nes turėjo geriausią informaciją apie tai, kas yra kas Rusijoje, kurie oligarchai remia režimą. Manau, garbinga būtų ES tęsti tą liūdną tradiciją. Bent jau neatsitraukti atgal, kad tai būtų liūdnas ženklas – nebegebame net to. Tikiuosi, kad taip neatsitiks“, – be didelio optimizmo ir šiuo klausimu kalbėjo ministras.

Tiesa, ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis prieš Užsienio reikalų ministrų susitikimą pranešė, kad siūlys pavadinti sankcijas už žmogaus teisių pažeidimus A. Navalno vardu.

2024 02 19 11:39
Spausdinti