Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
A. Anušauskas apie ataką netoli Lenkijos: Rusija bando mūsų raudonąsias linijas
BNS
Unian
Ukrainos karys Kijeve.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas perspėja, kad kariaudama Ukrainoje Rusija yra pasiryžusi išbandyti NATO raudonąsias linijas.

Taip jis kalbėjo komentuodamas Rusijos ataką prieš Ukrainos karinę bazę, esančią per 20 kilometrų nuo Lenkijos sienos.

„Tai tik rodo Rusijos pasiryžimą išbandyti ir mūsų raudonąsias linijas, kur jos siekia, ar tik siekia Lenkijos-Ukrainos sieną, ar toliau“, – pirmadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

A. Anušauskas ir Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys pirmadienį su šalies vadovu aptarė Rusijos karo prieš Ukrainą eigą bei saugumo situaciją regione.

Rusija sekmadienio naktį smogė netoli vakarinio Ukrainos Lvivo miesto įsikūrusiai karinei bazei. Tarptautinis taikos palaikymo ir saugumo centras Javorive yra įsikūręs maždaug už 40 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Lvivo ir apie 20 kilometrų nuo Lenkijos sienos.

Ten buvo Ukrainos pajėgų mokymo centras, kuriame anksčiau dirbo užsienio instruktoriai, įskaitant instruktorius iš Jungtinių Valstijų ir Kanados. Jame iki karo taip pat vykdavo bendros ukrainiečių karių ir NATO sąjungininkų pratybos.

Lietuvos kariuomenės vadas teigė, kad „NATO valstybėms tai yra signalas dar rimčiau pažiūrėti į šitai“, nors pati ataka niekuo nesiskiria nuo kitų ir visas karas „yra didžiulė provokacija“.

„Čia apšaudymas buvo karinio objekto – (tai) mokomasis vienetas Ukrainos kariuomenės. Ar tai provokacija, ar ne – visas karas yra didžiulė provokacija, aš manyčiau. Politinė, karinė avantiūra. Bet čia buvo karinio objekto ataka“, – teigė V. Rupšys.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pranešė, kad Tarptautiniame taikos palaikymo ir saugumo centre dirba užsienio instruktoriai, nors neaišku, ar jų buvo ten atakos metu.

O. Reznikovas pasmerkė bombardavimą kaip „naują teroristinį išpuolį prieš taiką ir saugumą netoli ES ir NATO sienos“.

Lietuvos krašto apsaugos ministras A. Anušauskas priminė, jog Lietuva yra atšaukusi karo instruktorius iš Ukrainos.

„Tie žmonės buvo atšaukti, bet tie žmonės, kurie dirba su pagalba Ukrainai, dirba arčiau logistikos centrų, dirba tiesiogiai, su parama, siuntomis“, – sakė ministras.

Komentuodamas JAV žiniasklaidos pranešimus, jog Rusija prašė Kinijos karinės ir ekonominės pagalbos savo karui Ukrainoje, krašto apsaugos ministras pažymėjo, kad visos šalys, kurios teiktų pagalbą agresoriui, turi suprasti, jog „sankcijų režimas gali būti nukreiptas ir į jų pusę“.

„Šio karo kontekste Rusijos ir Kinijos santykiai yra aktyvavęsi, akivaizdu, kad kalbėta apie būsimą karinę operaciją tarp šalių vadovų, akivaizdu, kad aptariama ir eiga“, – sakė A. Anušauskas.

„Kiek Kinija įsitraukusi į procesus, kurių mes nematome, laikas parodys, (...) bet visos šalys, kurios šioje situacijoje remtų Rusijos agresiją, turi suprasti, kad sankcijų režimas gali būti nukreiptas ir į jų pusę“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 14 13:27
Spausdinti