Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


GRĖSMĖS
A. Anušauskas: Rusijos galimybės panaudoti karines pajėgas konfliktui sutrumpėjo iki valandų
BNS
Scanpix
Rusijos kariai Baltarusijoje.

Rusijos galimybės panaudoti greta Ukrainos ar Baltarusijoje telkiamas karines pajėgas konfliktui sutrumpėjo nuo savaičių iki valandų, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Tai, ką matome per „Zapad“, ką matome pastaruoju metu – rusai iš tikrųjų geba permetinėti dideles pajėgas dideliais atstumais, geba koncentruoti tam tikrus pajėgumus, permesti juos pakankamai greitai. Rizikos padidėja, nes įspėjimo laikas trumpėja, arba yra labai minimalus, kai, pavyzdžiui, sutelks pajėgas ir duos joms veikti“, – LRT ketvirtadienį sakė ministras.

„Tas įspėjimo laikas dabar yra minimalus. Įspėjimo laikas yra kai mes matome konkrečius pasirengimus, pavyzdžiui, konvenciniam puolimui, jėgos panaudojimui. Jei anksčiau galėjome tai, pavyzdžiui, stebėti kokį mėnesį, tai dabar jis gali susitraukti iki valandų“, – pridūrė A. Anušauskas.

„Taip, be abejo“, – pridūrė jis, paklaustas, ar Rusija pajėgi kariniams veiksmams mobilizuoti sutelktus karius per kelias valandas.

Anot jo, kalbama ne tik apie pajėgas prie Ukrainos, bet ir apie padėtį Baltarusijoje.

„Kalbu ir apie padėtį Baltarusijoje. Manau, kad turime matyti tas grėsmes, kad tokio išankstinio įspėjimo, tokių galimybių, kurias turėjome anksčiau, mes dabar neturėsime. Dėl to aš manau, kad visiškai teisingai šalys aliarmuoja dėl situacijos aplink Ukrainą ir mato realaus karo grėsmę“, – tvirtino A. Anušauskas.

Jis pabrėžė, kad itin greitą pajėgų panaudojimą, palyginti su NATO valstybėmis, lemia ir specifika, jog pakanka tiesioginio Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymo kariuomenės vadui.

Lietuva, pasak ministro, stebi procesą dėl karių dislokavimo Baltarusijoje, tačiau duomenų neskelbia. Anot jo, tai, kaip greitai gali būti panaudotos pajėgos Baltarusijoje, priklausys nuo to, kokios taktinės-kovinės batalionų grupės bus permestos į Lietuvos kaimynę.

Jis pabrėžė, kad aviacija arba priešlėktuvinė gynyba gali būti panaudota „čia ir dabar“.

„Tada mes pamatysime jų pobūdį, ar jos yra greito parengimo – jūrų pėstininkai, desantas, juos irgi gali panaudoti labai greitai, ar tai bus kitokio pobūdžio pajėgumai. Kai tai pamatysime, be abejo, galėsime įvertinti“, – kalbėjo ministras.

Į Baltarusiją pratybų atvyko Rusijos jūrų pėstininkai

„Į Baltarusiją ir toliau atvyksta Rusijos ginkluotųjų pajėgų technikos ir personalo kolonos, dalyvausiančios Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinime. Pratybų dalyviai stotyje „Polinka“ buvo sutikti su duona ir druska, grojant kariniam orkestrui“, – pranešė Baltarusijos gynybos ministerija.

Baltarusių gynybos ministerija paskelbė nuotraukas, kuriose matyti Rusijos jūrų pėstininkų korpuso padalinio kariniai, dėvintys žiemos lauko uniformas, taip pat rusų šarvuotoji technika.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad į Baltarusiją pratybų atvyko pirmieji Rytų karinės apygardos daliniai kartu su įprasta karine ginkluote ir technika. Vaizdinėje medžiagoje buvo matyti Rusijos kariškiai su Užbaikalės motorizuotos šaulių brigados skiriamaisiais ženklais, traukinio sąstatas su transporto priemonėmis, šarvuočiais ir pėstininkų mašinomis.

Rusija ir Baltarusija vykdo dviejų etapų „Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą“. Pasak Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Aleksandro Fomino, per pirmąjį etapą, kuris truks iki vasario 9 dienos, planuojamas pajėgų perdislokavimas ir pergrupavimas. Per antrąjį etapą – nuo vasario 10 iki vasario 20 dienos – vyks bendri mokymai „Sąjungininkų ryžtas – 2022“.

Rusija planuoja didžiules karinio jūrų laivyno pratybas

Rusija ketvirtadienį paskelbė šį mėnesį ir vasarį surengsianti didžiules karinio jūrų laivyno pratybas, kuriose dalyvaus daugiau nei 140 karo laivų ir pagalbinių laivų.

Apie tokius planus paskelbta tvyrant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų.

Pratybose, kurios vyks Atlanto, Ramiajame bei Arkties vandenynuose ir Viduržemio jūroje, dalyvaus „daugiau nei 140 karo laivų ir pagalbinių laivų, daugiau nei 60 orlaivių, 1 000 karinės technikos vienetų ir apie 10 000 karių“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime. Jį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 20 14:43
Spausdinti