Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
A. Armonaitė: Rusijoje veikusios tarptautinės kompanijos negalės persikelti į Lietuvą
BNS
BNS Foto
Aušrinė Armonaitė.

Rusijoje veikusios tarptautinės informacinių technologijų ir kitos kompanijos negalės persikelti į Lietuvą, pranešė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Nors mūsų šalies tarnybos užtikrina itin griežtą kiekvienos atvykstančios bendrovės bei asmens patikrą, šio proceso tąsa šiandieninėje situacijoje yra neįmanoma ir neatitinka Lietuvos piliečių lūkesčių“, – feisbuke pirmadienį rašė ministrė.

„Stabdome naujų tarpininkavimo raštų išdavimą tarptautinėms kompanijoms, kurios savo atstovybes turėjo Rusijoje“, – pridūrė ji.

Ministrės teigimu, perkelti į Lietuvą savo padalinius rimtai svarstė kelios tarptautinės Rusijoje veikusios IT įmonės.

„Visada siekiau, kad Lietuva būtų tarptautinio verslo šalimi. Dėl to prasidėjus karui Lietuva palaikė ryšį su tarptautinėmis kompanijomis, nutarusiomis palikti Rusiją. Daugiausiai tai buvo IT kompanijos. Su atskirais fiziniais asmenimis ir specialistais niekada nedirbome, nedirbome su rusiško kapitalo įmonėmis. Kalbėjome tik su tarptautinėmis kompanijomis“, – rašo ministrė.

Pasak A. Armonaitės, iki kovo pabaigos į Lietuvą persikėlė trys nedidelės tarptautinės kompanijos, čia jau turėjusios atstovybes, tačiau veikusios ir Rusijoje. Anot jos, bendras perkeltų asmenų skaičius nesiekia šimto – tai darbuotojai, jų šeimų nariai, vaikai.

„Visi šie asmenys praėjo būtinas patikras“, – teigė A. Armonaitė.

Ministrės teigimu, Lietuvos investicinė aplinka karo kontekste patiria nežinios ir neužtikrintumo, tačiau jaučiamas čia investavusių verslų palaikymas ir pasitikėjimas.

„Taip pat nuolat kalbamės su investicijas planuojančiais Vakarų šalių verslais. Todėl ugdyti bei pritraukti talentus ir toliau bus be galo svarbi užduotis“, – teigė ministrė.

A. Armonaitė kovo viduryje pranešė, kad dėl karo Ukrainoje į Lietuvą planuoja atvykti tūkstančiai informacinių technologijų specialistų iš Rusijos ir Baltarusijos, o ministerija bendradarbiauja su jau anksčiau Lietuvoje įsikūrusiomis šių šalių IT bendrovėmis dėl jų skyrių perkėlimo į Lietuvą, taip pat derasi dėl neįvardytų vakarietiškų kompanijų padalinių perkėlimo.

Premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę teigė, kad Lietuva neplanuoja supaprastinti procedūrų iš Rusijos ir Baltarusijos norintiems persikelti verslams, nori juos tikrinti.

Prezidentūra yra išsakiusi poziciją, kad į Lietuvą perkeliamos IT įmonės iš Rusijos kelia rizikų, nes Rusijos IT sektorių kontroliuoja saugumo tarnybos.

Buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Gediminas Grina yra sakęs, kad rasti infiltruotą žmogų yra itin sunku.

„Galima infiltracija, ypač į IT sektorių, kuris labai jautrus. – ką galima patikrinti, jei 1000 ar 100 žmonių atvažiuoja? Jie parodys biografiją, kuri ideali, o kas slypi po biografija, kas patikrins? Nežinau, kokių pajėgumų reikia turėti“, – LRT teigė G. Grina.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 04 13:43
Spausdinti