Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19
A. Dulkys: Lietuva kol kas neturi planų stabdyti kelionių dėl omikron atmainos
BNS
Fotobankas
A. Dulkys.

Lietuva kol kas neturi planų stabdyti kelionių dėl naujos koronaviruso atmainos omikron, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Mes neturim tiesioginių skrydžių (su Pietų Afrika), tai čia kalba eitų apie kažkokius horizontalius sprendimus. Šiandien yra sprendimai tokie, kokie yra“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė ministras.

Lietuva penktadienį patvirtino, kad dėl Pietų Afrikos Respublikoje aptiktos naujos koronaviruso atmainos atvykstantiems iš šio regiono reikės izoliuotis ir atlikti du testus – trečią ir septintą dieną.

Gavus neigiamą antro testo rezultatą, izoliaciją bus galima nutraukti.

Ši tvarka galios atvykstantiems iš Pietų Afrikos, Zimbabvės, Mozambiko, Lisoto, Botsvanos, Namibijos, Esvatinio.

PSO: koronaviruso omikron varianto keliama rizika – „labai didelė“

Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį įspėjo, kad naujasis koronaviruso omikron variantas visame pasaulyje kelia „labai didelę“ riziką, nors jo pavojingumas ir užkrečiamumas dar ne iki galo aiškūs.

Pasak šios Jungtinių Tautų agentūros, pirmą kartą Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) identifikuota omikron atmaina „labai skiriasi, turi labai daug mutacijų, o dalis jų kelia susirūpinimą ir gali būti susijusios su galimybe išvengti imuninio [atsako] bei didesniu užkrečiamumu“.

„Tolesnio omikron [atmainos] plitimo pasaulyje tikimybė yra didelė“, – viename techniniame laiške įspėjo PSO.

Organizacija pridūrė, kad kol kas nepranešta apie jokius su omikron variantu siejamus mirties atvejus.

Tačiau net jei naujasis variantas ir nepasirodytų pavojingesnis ar labiau mirtinas už ankstesnius, lengvesnis plitimas reikštų daugiau COVID-19 atvejų, didesnį spaudimą sveikatos apsaugos sistemoms, o tuo pačiu ir daugiau mirties atvejų, nurodė PSO.

„Jei dėl omikron kils dar viena didelė COVID-19 banga, pasekmės gali būti sunkios, – sakoma dokumente. – Bendra pasaulinė rizika, susijusi su naujuoju susirūpinimą keliančiu omikron variantu, vertinama kaip labai didelė.“

PSO teigimu, šalys turėtų atidžiau stebėti ir stengtis susidaryti aiškų vaizdą, kur ir kokiu greičiu plinta naujoji atmaina.

PSO taip pat ragina spartinti skiepijimą nuo COVID-19, ypač pažeidžiamose, skiepų išvis dar nesulaukusiose populiacijose.

Tačiau organizacija įspėja neskelbti suvaržymų kelionėms, baimindamasi, kad kelionių iš tų šalių, kur nauji variantai pastebimi pirmiausiai, blokavimas galėtų būti nesąžininga praktika ir galėtų neskatinti stebėti viruso.

„Kadangi omikron variantas jau aptiktas keliuose pasaulio regionuose, kelionių draudimai... Afrikai kenkia pasauliniam solidarumui“, – sakė PSO Afrikos padalinio direktorė Matshidiso Moeti.

Vis daugiau šalių, įskaitant Didžiąją Britaniją, Indoneziją, Kuveitą, Nyderlandus, Katarą, Saudo Arabiją ir JAV, įveda kelionių suvaržymus Pietų Afrikai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 29 13:47
Spausdinti