Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


A. Navalno bendražygių smūgis Kremliui: pateikė ES beveik 6 tūkst. rusų sąrašą, kuriems turėtų būti taikomos sankcijos
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
Europos Parlamentas
Spaudos konferencija.

Nors ES jau taiko sankcijas 1093 Rusijos piliečiams ir ruošiasi jį plėsti, be kita ko, įtraukiant „karo popą“ – Rusijos patriarchą Kirilą, tačiau europarlamentarai siūlo ypač didelį net beveik 6 tūkst. asmenų apimantį sankcionuojamų asmenų paketą, kurį sudarė ir įrodymus surinko šiuo metu kalinčio Aleksejaus Navalno bendražygiai.

Buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas kartu su kolegomis iš Europarlamento frakcijos „Atnaujinkime Europą“ ispanu Luisu Garicano bei lietuviu Petru Auštrevičiumi ir A. Navalno štabo vadovu Leonidu Volkovu dar antradienį Strasbūre pristatė šią idėją.

„Labai gerai, kad taikome individualias sankcijas keliems šimtams oligarchų. Bet to negana, kad palaužtume Rusijos-Putino autokratinio režimo stuburą, nes yra daugiau nei keli šimtai oligarchų“, – spaudos konferencijoje Europarlamente kalbėjo G. Verhofstadtas ir pridūrė, kad gegužės 12 d. susitiks su ES diplomatijos vadovu Josepu Borrelliu ir aptars minimą idėją.

A. Navalno įkurtas Kovos su korupcija fondas (FBK) pristatė 5825 asmenų sąrašą. Jis suskirstytas į 16 kategorijų: nuo saugumo tarnybų darbuotojų, propagandininkų iki bankininkų, menininkų ir sportininkų.

M. Liksutovas vagia Rusijoje, išveža tuos pinigus į Europą ir dalyvauja politinėse represijose, nes nenori netekti galimybės vogti. Tokius atvejus mes įtraukėme į sąrašą, nes tai iš esmės parodo, kaip veikia Putino režimas.

Kaip trečiadienį IQ pasakojo A. Navalno bendražygis L. Volkovas, sąraše atsidūrė ir nelabai žinomi vardai, pavyzdžiui, tų, kurie atsakingi už propagandos mechaniką ir dirba propagandos sistemos viduje, t. y. ne tik kalbančios galvos, kurios įgarsina melą, bet ir tie, kurie jį sugalvoja ir sumąsto jo sklaidą.

„Mes dirbome pagal europietiškų sankcijų kriterijus, kurie numatyti sankcijų režimo dėl V. Putino karo prieš Ukrainą, bei kartu rėmėmės savo suvokimu, kokia yra Rusijos politinio elito struktūra, t. y. į šį sąrašą mes įnešėme žinias, kaip viskas ten veikia“, – paaiškino jis.

Jis pateikė ir vieną pavyzdį: „Maksimas Liksutovas – tai Maskvos vicemeras, atsakingas už transportą. Regis, paprastas valdininkas, atsakingas už troleibusus. Bet kartu jis „Transmashholding“ – didžiulės kompanijos, kuri gamina troleibusus ir tramvajus, savininkas. Kartu jis yra Tatjanos Liksutovos sutuoktinis, kuri yra turtingiausia moteris Estijoje. Ji yra Estijos pilietė ir jų šeima Taline turi labai daug nekilnojamojo turto, restoranų bei kito turto.“

„Taigi išeina, kad, viena vertus, ponas Liksutovas yra valdininkas, kita vertus, verslininkas, ir, trečia vertus, visas jo turtas yra Vakaruose, t. y. jis naudojasi savo postu praturtėti. Kartu, kai praėjusį pavasarį vyko A. Navalno palaikymo mitingai, M. Liksutovas savo įsaku atleido daugiau nei šimtą žmonių – Maskvos metro, tramvajų, visų miesto transporto tarnybų darbuotojų, kurie dalyvavo protestuose, palaikė A. Navalną. Taigi jis suorganizavo politines represijas“, – IQ tvirtino L. Volkovas.

Rusijos opozicionieriaus teigimu, šis pavyzdys parodo, kaip Rusijoje viskas susiję: valdininkai – korupcija – verslas – Europa – politinės represijos: „M. Liksutovas vagia Rusijoje, išveža tuos pinigus į Europą ir dalyvauja politinėse represijose, nes nenori netekti galimybės vogti. Tokius atvejus mes įtraukėme į sąrašą, nes tai iš esmės parodo, kaip veikia V. Putino režimas.“

Antradienio spaudos konferencijoje dalyvavęs P. Auštrevičius savo ruožtu pasiūlė galvoti apie sankcijas vakariečiams, kurie tapo Vladimiro Putino patarnautojais. Esą buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schröderis ir buvusi Austrijos užsienio reikalų ministrė Karin Kneissl turėtų būti įtraukti bent jau į kokį „gėdos sąrašą“.

2022 05 05 14:18
Spausdinti