Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
„Abrams“ Ukrainoje, pykčiai tarp Lenkijos ir Vokietijos bei kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
„Abrams“.

Svarbiausių rugsėjo 25-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

EBPO rekomendacijos pravers Statybų kodeksui

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) skelbia, kad norint efektyvinti statybos priežiūros sistemą Lietuvoje reikėtų supaprastinti leidimų procesus, dėmesį skirti rizikingesniems projektams ir labiau pasikliauti rinka. EBPO siūlo supaprastinti leidimų išdavimo procesą, pagerinti kultūros paveldo apsaugą, panaikinant dviejų leidimų sistemą ir įvedant privalomas gaires dėl nedidelio poveikio veiklos. Aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigia, kad joje pateikti pasiūlymai padės užtikrinti, jog statybos leidimai būtų išduodami pusmečiu greičiau. Taip pat, pasak jo, studija atskleidė, kad gyventojai, siekiantys atlikti minimalius pakeitimus savo gyvenamajam namui, yra per daug apkraunami procedūromis, nors didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas rizikingesniems pastatams, tokiems kaip daugiaaukščiai ar gamyklos.

Dainius Labutis/ELTA
Daugiabutis.

LOT tęs skrydžius tarp Vilniaus ir Londono Sičio

Lenkijos oro bendrovė „LOT Polish Airlines“ tęs skrydžius tarp Vilniaus ir Londono Sičio oro uostų – Lietuvos oro uostai su įmone pasirašė investicijų sutartį. Ji bus įgyvendinama pagal naują skrydžių skatinimo modelį nuo spalio 1 d. Skrydžius tarp Vilniaus ir Londono Sičio nuo 2019 m. gegužės iki šių metų rugsėjo 30 d. taip pat vykdė LOT.

Tankai „Abrams“ jau Ukrainoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį patvirtino, kad amerikietiški tankai „Abrams“ jau jo šalyje ir kad jie sustiprins pajėgas, vykdančias kontrpuolimą prieš invaziją tęsiančios Rusijos kariuomenę. V. Zelenskis nedetalizavo, kiek tankų jau pasiekė jo šalį ir kiek prireiks laiko jiems pasiųsti į fronto liniją. Vašingtonas anksčiau šiais metais pažadėjo Kyjivui tris dešimtis tankų.

Scanpix
Odesa.

Prieš Ukrainos pietinį Odesos uostamiestį naktį buvo surengta kombinuota Rusijos raketų ir dronų ataka, ji padarė žalos uosto infrastruktūrai. Ukrainos pietinės karinės vadovybės atstovė Natalia Humeniuk sakė, kad Rusija akivaizdžiai išbando oro gynybos tankį. „Jie supranta, kad uosto infrastruktūra yra mūsų regiono prioritetas ir kad ji yra patikimai apsaugota. Tačiau būtent todėl šios nakties išpuolis buvo masinis ir įvykdytas kombinuotomis priemonėmis“, – teigė ji „Telegram“.

Įtampa tarp Lenkijos ir Vokietijos kaista

Lenkijos užsienio reikalų ministras apkaltino Vokietiją bandymu kištis į jo šalies vidaus reikalus po to, kai vokiečių kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Varšuva turi pasiaiškinti dėl įtarimų, jog Lenkijos konsulatai Afrikoje ir Azijoje už tūkstančius eurų pardavinėjo laikinas darbo vizas migrantams. Praėjusią savaitę Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser sakė, kad Berlynas svarsto galimybę įvesti trumpalaikius patikrinimus Lenkijos ir Čekijos pasienyje, siekdamas kontroliuoti į šalį atvykstančių nelegalių migrantų skaičių.

Scanpix
Migrantai Lenkijos pasienyje.

Prancūzų pajėgos paliks Nigerį

Prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį paskelbė, kad Nigerį paliks Prancūzijos ambasadorius, o per ateinančius mėnesius iš šalies bus išvestas ir prancūzų karinis kontingentas. E. Macronas apie tai pranešė praėjus dviem mėnesiams po perversmo Vakarų Afrikos šalyje, per kurį buvo nuverstas Paryžiui palankus prezidentas. Prancūzija Nigeryje turi apie 1,5 tūkst. karių, kurie yra dislokuoti Sahelio regione kovai su džihadistais. E. Macronas sakė, kad po perversmo valdžia nebenorinti kovoti su terorizmu.

Holivudo streikas artėja prie pabaigos?

Scanpix
„Paramount Pictures“ – viena didžiausių JAV kino studijų.

Streikuojantys scenaristai, kurių akcijos paralyžiavo Holivudą, sekmadienį pranešė, kad pasiekė, anot jų, išskirtinį susitarimą su studijomis, pagal kurį jie galėtų grįžti į darbą. Šis proveržis suteiks vilčių, kad streikuojantys aktoriai taip pat gali susitarti su studijomis ir gali pavykti išeiti iš aklavietės, dėl kurios iš esmės sustojo filmų ir serialų kūrimo procesai ir kuri atsiėjo Kalifornijos ekonomikai milijardus dolerių. Daugiau detalių nepateikiama, tačiau nurodoma, kad dar tariamasi dėl susitarimo teksto, o galutinį sprendimą dėl sutikimo su pasiūlytomis sąlygomis priims WGA nariai.

2023 09 25 17:00
Spausdinti