Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: J. Bidenas Lenkijoje, V. Putino metinė kalba ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS ir IQ
Scanpix
J. Bideno vizitas Lenkijoje.

Svarbiausių vasario 21-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Vizitas Lenkijoje. JAV prezidentas Joe Bidenas po iš anksto neskelbto vizito Kyjive pirmadienį tos pačios dienos vakare nuvyko į Varšuvą. Čia jis turėtų susitikti su vadinamojo Bukarešto devyneto – NATO Rytų bloko valstybių – lyderiais. Kaip sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas, J. Bidenas savo kalboje Varšuvoje pabrėš, jog tuomet, kai pradėjo invazija, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suklydo manydamas, kad „Ukraina susigūš, o Vakarai bus susiskaldę“. Vizitu planuota parodyti, kad JAV parama ir pagalba ir Ukrainai, ir su Rusijos grėsme susiduriančioms NATO valstybėms narėms nemažėja. J. Bidenas savo kalbą Varšuvoje turėtų pasakyti antradienio vakarą.

Metinė kalba. Artėjant Rusijos invazijos į Ukrainą metinėms, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį kreipėsi į Federalinį Susirinkimą. Kalboje jis apkaltino Vakarų valstybes pradėjus karą, išsigynė nuo bet kokios Maskvos atsakomybės ir tikino, kad šalis nekariauja prieš Ukrainos žmones. Anot jo, atsakas Vakarų šalims yra Rusijos „egzistavimo klausimas“.

Metinėje kalboje V. Putinas taip pat pareiškė, kad Rusija stabdo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje. 2010 m. tuomečių JAV ir Rusijos prezidentų Baracko Obamos ir Dmitrijaus Medvedevo pasirašytoje Naujojoje START sutartyje numatyta, kad kiekviena šalis gali turėti ne daugiau kaip 1 550 branduolinių kovinių galvučių ir ne daugiau kaip 700 dislokuotų raketų ir bombonešių. Sutartyje numatyti plataus masto patikrinimai vietoje, kad būtų galima stebėti, kaip jos laikomasi. Likus kelioms dienoms iki sutarties galiojimo pabaigos 2021 m. vasarį, Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė ją pratęsti dar penkeriems metams.

JAV Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais J. Sullivanas V. Putino antivakarietiškus pareiškimus pavadino absurdiškais. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Rusijos sprendimas sustabdyti savo dalyvavimą branduolinės ginkluotės ribojimo sutartyje su Vašingtonu yra „labai netinkamas ir neatsakingas“, tačiau pabrėžė, kad JAV ir toliau nori kalbėtis šiuo klausimu.

V. Putino kalba Briuselyje nesulaukė didelių emocijų.

Rusijos karas Ukrainoje. Per antradienį surengtus Rusijos smūgius pietiniame Ukrainos Chersono mieste žuvo mažiausiai penki žmonės, dar 16 buvo sužeista, pranešė ukrainiečių pareigūnai. Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, pataikyta į automobilių stovėjimo aikštelę, gyvenamuosius rajonus, daugiaaukštį pastatą ir viešojo transporto stotelę.

Žygimantas Gedvila/BNS
M. Skuodis.

Sankcijų apėjimas. Tiriamosios žurnalistikos centrui „Siena“ išaiškinus galimą Baltarusijos trąšų gamintojams taikomų ES sankcijų apėjimo mechanizmą, susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad šios šalies režimas nuolat kuria sankcijų apėjimo schemas, todėl jų gali paaiškėti ir daugiau. Pasak ministro, išvengti tokių situacijų, kai apeinamos sankcijos, padėtų išminčių eliminavimas ES lygiu.

Dar vienas drebėjimas. Pirmadienio vakarą Turkiją ir Siriją sukrėtė dar vienas žemės drebėjimas, jo stiprumas siekė 5,4 balo. Per jį žuvo aštuoni žmonės. Šis drebėjimas kilo praėjus dviem savaitėms po kitų dviejų žemės drebėjimų, nusinešusių daugiau nei 45 tūkst. gyvybių.

2023 02 21 16:30
Spausdinti