Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: pokyčiai Vokietijoje, O. Zelenskos kalba Davose ir kiti svarbiausi dienos įvykiai
IQ
Twitter
Olena Zelenska Davose.

Svarbiausių sausio 17-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Ukraina. Antradienį Olena Zelenska Pasaulio ekonomikos forume Davose, Šveicarijoje, paragino susirinkusius pasaulio lyderius, vadovus, mokslininkus ir kitus forumo dalyvius pasižvalgyti po salę ir pamatyti, kad joje yra „žmonių, kurie turi įtakos visuomenėms ir visam pasauliui“. Savo kalboje ji išdėstė 10 punktų taikos planą, kurį anksčiau, lapkričio mėnesį, paskelbė Volodymyras Zelenskis. Plane numatytas visiškas Rusijos pajėgų išvedimas. Planuojama, kad jis trečiadienį vaizdo ryšiu kreipsis į forumą. Šią savaitę vyksiantys diplomatiniai susitikimai suteiks Ukrainai ir jos sąjungininkėms galimybę glaudžiau koordinuoti paramą Kijevo karo veiksmams. Kariaujanti šalis įspėja, kad Maskva gali rengti naujo antžeminio puolimo planus. Šiuo metu Ukraina kovoja intensyviuose mūšiuose šalies rytuose ir susiduria su Rusijos atakomis prieš jos energetikos infrastruktūrą.

Nauji veidai. Pirmadienį atsistatydinus Christine Lambrecht, Vokietijos gynybos ministro pareigas perims Borisas Pistorius. Valdančiosios Socialdemokratų partijos narys B. Pistorius anksčiau dirbo Vokietijos Žemutinės Saksonijos žemės vidaus reikalų ministru. Kaip praneša „Deutsche Welle“, pagrindinis jo iššūkis einant šias pareigas bus administruoti specialų 100 mlrd. eurų fondą, kurį O. Scholzas pažadėjo Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms vasario mėnesį. Pasak karybos ekspertų, vien šaudmenų atsargoms papildyti reikia mažiausiai 20 mlrd. eurų. Taip pat milijardus kainuoja naujos fregatos, tankai ir koviniai lėktuvai F-35. Be to, reikia investuoti į infrastruktūrą ir skaitmeninimą, supaprastinti viešųjų pirkimų procedūras kariuomenėje.

Scanpix
Borisas Pistoriusas.

Lukašenkos žaidimai. Antradienį Baltarusijoje prasidėjo Sviatlanos Cichanouskajos ir dar keturių demokratijos aktyvistų teismas. Tačiau šalies opozicijos lyderės, metusios iššūkį 28 metus šalį valdžiusiam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai per fiktyvius 2020 m. rinkimus, teisme nebus. Jai pateikta daugybė kaltinimų, įskaitant valstybės išdavystę, sąmokslą siekiant užgrobti valdžią ir ekstremistinės organizacijos įkūrimą bei vadovavimą jai, o valdžios paskirtas advokatas neatsakė į jos bandymus susisiekti. Visa tai opozicijos lyderė pavadino farsu ir A. Lukašenkos kerštu. Ji minėjo, kad apie teismo procesą išsamios informacijos neturi, apie tai sužinojo iš žiniasklaidos. Šiuo metu Lietuvoje gyvenanti S. Cichanouskaja lankosi Davose, Pasaulio ekonomikos forume, kur kalbės apie ekonomikos atgimimą demokratinėje Baltarusijoje.

„Wagner“. Buvęs Rusijos grupuotės „Wagner“ vadas, dezertyravęs iš samdinių būrio, paprašė prieglobsčio Norvegijoje. 26 metų Andrejus Medvedevas praėjusį penktadienį kirto Norvegijos sieną, kur jį sulaikė pasieniečiai. Šiuo metu jam pateikti kaltinimai dėl neteisėto atvykimo į Norvegiją, BBC sakė jo advokatas Brynjulfas Risnesas. Manoma, kad jo pabėgimas yra pirmas žinomas atvejis, kai vienas iš grupės karių perbėgo į Vakarus. Gulagu.net įkūrėjas Vladimiras Osečkinas BBC sakė, kad A. Medvedevas 2022 m. liepą prisijungė prie sukarintos grupuotės pagal keturių mėnesių sutartį, tačiau dezertyravo po to, kai tarnaudamas Ukrainoje tapo daugybės žmogaus teisių pažeidimų ir karo nusikaltimų liudininku.

Kinija traukiasi. Paskelbta, kad 2022 m. Kinijos gyventojų skaičius sumažėjo pirmą kartą nuo 1961 m., kai šalį buvo apėmęs didysis Mao badas. Oficiali statistika parodė, kad pernai, palyginti su 2021 m., gyventojų skaičius sumažėjo 850 tūkst., iki 1,4118 mlrd. Kinija greičiausiai jau užleido daugiausia gyventojų turinčios pasaulio šalies poziciją Indijai. Pokytis paskatins nuogąstavimus dėl demografinės krizės, nes per mažai jaunų kinų, kad išlaikytų senėjančią visuomenę. Kinija taip pat nepasiekė savo 2022 m. BVP tikslo – ekonomika per metus išaugo tik 3 proc., nors buvo tikimasi pasiekti 5,5 proc. augimą.

2023 01 17 16:04
Spausdinti