Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


MITINGAS PRIE SEIMO
Apie pusė tūkstančio žmonių Vilniuje reikalauja didesnių algų ir orių darbo sąlygų
BNS
Andrius Ufartas/ELTA
Mitingas ir eitynės Vilniuje.

Apie pusė tūkstančio žmonių vidurdienį susirinko į eitynes ir mitingą Vilniuje pareikšti nepasitenkinimą Vyriausybės vykdomomis reformomis, pareikalauti didesnio darbo užmokesčio ir orių darbo sąlygų.

„Daugiau pinigų ir atostogų dienų!“, „Solidarumo ir teisingumo!“ – taip aidint būgnams ir švilpukams skandavo Lietuvos profesinių sąjungų surengtos protesto akcijos dalyviai.

Jie nešė savo organizacijų vėliavas, plakatus su užrašais „Norime gyventi, o ne egzistuoti“, „Stop atlyginimų mažinimui“, „Stop dvigubų standartų taikymui“, „Didinti, o ne įšaldyti atlyginimus“, „Orus darbas ir orus atlyginimas“, „Ne viršvalandžiams“.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir Respublikinė jungtinė profesinė sąjunga akciją pradėjo Katedros aikštėje ir, atžygiavę iki Seimo, rengia mitingą.

Profsąjungos reikalauja stabdyti Biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio įstatymo ir Vidaus tarnybos statuto projektų priėmimą, „kol jie nesuderinti su socialiniais partneriais“, taip pat susieti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu ir peržiūrėti juos kiekvienais metais.

Be kita ko, jos taip pat ragina stabdyti valstybės ir savivaldybių įmonių vertimą akcinėmis bendrovėmis, suteikti pirmenybę viešųjų pirkimų konkursus laimėti įmonėms, kurios darbuotojai yra susibūrę į profesines sąjungas ir yra sudariusios kolektyvines sutartis, skatinti kolektyvines derybas ir kolektyvinių sutarčių sudarymą.

Tarp kitų reikalavimų – progresinių mokesčių įvedimas, mokestinių lengvatų sumažinimas, streikų organizavimo liberalizavimas.

„Lietuvos profesinės sąjungos reiškia susirūpinimą mažais viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimais, augančiais darbo krūviais, dėl ko kritiškai trūksta mokytojų, medikų, socialinių darbuotojų, pareigūnų, kultūros darbuotojų, ypač regionuose“, – rašoma protesto organizatorių pranešime.

Vyriausybė trečiadienį pritarė pataisoms, kuriomis nuo kitų metų pradžios keičiama biudžetinių įstaigų darbuotojų, tarp jų ir mokytojų, darbo apmokėjimo tvarka.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, dėl to didės minimalios ir maksimalios koeficientų ribos, daugės skatinimo priemonių, mažiausiai uždirbantiems biudžetinių įstaigų darbuotojams atlyginimai kitąmet vidutiniškai didės 7 procentais.

Ministrų kabinetas taip pat pritarė Vidaus tarnybos statuto pataisoms. Jomis siekiama didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų, paskatinti pareigūnus tarnauti ilgiau ir nepalikti tarnybos.

Vis tik joms šiems teisės aktų pakeitimams nepritaria pareigūnų profsąjungos, besibaimindamos, jog šie pokyčiai pablogins darbo sąlygas.

Projektams dar turės pritarti Seimas.

2023 10 13 13:01
Spausdinti