Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


IQ ŽURNALO VASARIO NUMERIS
Ar demokratija traukiasi? Kas laukia ES nekenčiamo V. Orbáno? Kaip atrodys pasaulis su minimaliu pelno mokesčiu?
IQ

Vasario mėnesio IQ žurnalas, kaip visada, pateikia puokštę straipsnių apie Lietuvos ir užsienio aktualijas. Kurie iš jų labiausiai patrauks dėmesį?

Viršelio tema: nacionalizmo keliamas iššūkis demokratijai

Apetitas radikaliems pokyčiams vis stiprėja ir tuo naudojasi įvairaus plauko nacionalistai. IQ apžvalgininkas Karolis Juršys klausia, ar mes atpažintume, jeigu demokratija imtų griūti? Švedijoje veikiantis Demokratijos įvairovės institutas paskelbė, kad per pastaruosius 35 metus padaryta globalios demokratizacijos pažanga 2022-aisiais buvo nušluota, o dabartinis vidutinis pasaulio demokratijos lygis grįžo į 1986 m.

Vyčio Snarskio pieš.

Žvilgsnis iš arčiau: artėjantys Europos Parlamento rinkimai Briuselyje kelia nerimą, kad mažiausiai ketvirtadienį vietų gali užimti populistinės kraštutinės dešinės partijos. Kokių grėsmių tai sukeltų, aiškinasi IQ biuro Briuselyje vadovas Evaldas Labanauskas.

IQ apžvalgininkė Agnė Baltrūnaitė domisi, kokių pamokų galima išmokti iš Centrinės Europos, ypač – Vengrijos ir Lenkijos klaidų. IQ biuro Vašingtone vadovė Liepa Žeromskaitė nagrinėja, kaip atrodo JAV nacionalizmas ir kaip jį naudoja kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas.

V. Landsbergis vilties dėl Lietuvos ir lietuvių nepraranda

Lietuvos Atkuriamojo Seimo pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis žurnalistei Eugenijai Grižibauskienei atskleidė savo dabartinius planus, pasvarstė, kodėl nereikėtų išvažiuoti iš Lietuvos ir kokią šalį mums pavyko sukurti.

„Tačiau atsiranda norinčių, kad žmonės vieni kitų nekęstų, ir tuomet bus lengviau juos valdyti arba vienus prieš kitus užsiundyti. Tada, pasirodo, tu reikalingas tvarkai daryti ir būti viršininku. Bet žmonės gi nėra sukurti tam, kad ėstų vieni kitus. Jie nori normaliai, gražiai gyventi. Ne neapykantos ir gobšumo vedami, o tarp kitų žmonių, kurie irgi patenkinti gyvenimu. Pasikalbame, sueiname į talką, padedame vieni kitiems, padarome ką nors bendro gerai. Padarome kokią nors valstybę. Ir žiūrėk, toji valstybė visai neblogai mums išeina. Išsirenkame ne visai kvailą valdžią, kuri gerai tvarko reikalus,“– kalbėjo profesorius.

ELTA
V. Landsbergis.

V. Orbánas – šantažo didmeistris

Senieji baigėsi ir naujieji metai prasidėjo su tuo pačiu vardu ir pavarde „Briuselio burbulo“ lūpose – Viktoru Orbánu. Vengrijos premjeras ir toliau bus ES dėmesio centre, rašo Evaldas Labanauskas. Prieš Vengrijos vadovą ES užsimojo naudoti „branduolinį variantą“. Ką jis reiškia ir ar Vengrija iš tiesų galėtų būti pagaliau parklupdyta ant kelių?

Scanpix
V. Orbanas.

Politikos skyriuje taip pat galėsite skaityti apie Latvijos būdus atsisakyti švietimo rusų kalba, COVID-19 grėsmę praėjus ketveriems metams nuo pirmojo atvejo Lietuvoje bei ES vis aiškiau pasirodantį lyderystės trūkumą.

Išvarymas iš rojaus – kaip pasaulį paveiks minimalus pelno mokestis?

Pirmieji žingsniai nueiti – EBPO susitarimas dėl globalaus minimalaus pelno mokesčio pradeda veikti, bet dar tik dalyje pasaulio. Karolis Juršys stebi, ko laukti toliau? Iš Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) priklausančių narių ES šalys yra lyderės – jos pirmosios pritaikė EBPO susitarime dėl minimalaus pelno mokesčio numatytus aktus savo nacionalinėje teisėje, bet atrodo, kad tai tik ilgo proceso pradžia, siekiant sutramdyti mokesčių rojus ir efektyviai pritaikyti EBPO pasiūlytas priemones administruojant mokesčius atskirose valstybėse.

Shutterstock
Vakarėlis baigtas?.

Šįkart Ekonomikos skyriuje – du tekstai apie verslą ir klimato kaitą: vienas narplios naujos ES direktyvos įtaką Lietuvos verslams ir jų tvarumui, kitas – laisvosios rinkos būtinybę mažinti taršai.

Neužmirštas ir dirbtinis intelektas, kuris, kaip nekeista, nėra neklystantis ir neutralus. Veido atpažinimo technologijos – puikus to pavyzdys.

Rinktiniai „The Economist“ tekstai

Vasario mėnesį skaitytojai žurnale ras rinktinius britų „The Economist“ tekstus apie Vakarų rinkas užplūstančius elektromobilius iš Kinijos, augančią karinės laivybos svarbą, Pentagono skubą kurti naujus sprogmenis bei verslo įmonių vadovų pasiruošimą galimai antrai D. Trumpo kadencijai.

„IQ Life“ seks karinės chuntos 8-ojo dešimtmečio nusikaltimus Argentinoje nuo persekiojamų bei nužudytų tėvų atplėšiant vaikus, ir nuo karo kenčiančiame Sudane beviltiškoje padėtyje atsidūrusius pabėgėlius.

Scanpix
Atrieda atidunda.

Kaip sukurti gerą filmą?

Viso pasaulio kino kūrėjus scenarijaus rašymo klausimais konsultuojantis Gualberto Ferrari paslaptimis, kaip prikaustyti kino žiūrovus prie didžiųjų ekranų, jau ne vienus metus dalijasi ir su Lietuvos kino menininkais. IQ kultūros apžvalgininkei Agnei Žemaitytei jis ne tik atskleidė tobulo scenarijaus sudedamąsias dalis, bet ir prisipažino, kodėl vieną ir tą patį kino filmą žiūri kas kelerius metus ir kuri jo scena kaskart išspaudžia ašarą.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 02 02 10:53
Spausdinti