Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PASIENIS BALTARUSIJA
Artimiausiu metu bus siūloma uždaryti dar du punktus su Baltarusija
BNS
Marius Morkevičius/ELTA
Pasienis su Baltarusija.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį pranešė, jog Lietuva planuoja uždaryti dar du punktus su Baltarusija.

„Vidaus reiklų ministerija siūlys uždaryti dar du punktus. Tai yra Lavoriškių ir Raigardo pasienio punktus“, – žurnalistams Varšuvoje pirmadienį sakė ministrė.

A. Bilotaitė Varšuvoje su Baltijos šalių ir Lenkijos kolegomis tariasi dėl valstybių sienų su Baltarusija apsaugos

„Kalbant apie pasiūlymus, kada jie atsiras, tai šiuo metu toks pasiūlymas yra pateiktas. Jis turėtų būti apsvarstytas, įvykdytos visos procedūros ir, matyt, apsvarsčius ir priėmus sprendimą, tai turėtų būti artimiausiu metu padaryta“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Anot ministrės, sprendimas uždaryti dar du punktus priimtas siekiant nukreipti pajėgumus bei mažinti per sieną gabenamos kontrabandos mastą.

„Tai pirmasis aspektas yra susijęs su pareigūnų poreikiu. Tai, kad mums šiandien, esant tokiai situacijai prie mūsų sienos, reikalinga, kad kuo daugiau pareigūnų būtų prie žaliosios sienos (...). Ir antras aspektas – tai yra kontrabandos problema“, – sakė politikė.

Anksčiau šį mėnesį Lietuvai uždarius Šumsko ir Tverečiaus pasienio su Baltarusija kontrolės punktus, ministrė sakė, kad Baltijos šalys ir Lenkija derinasi dėl „regioninio sprendimo“ visiškai uždaryti sieną su kaimynine autoritarine šalimi.

Baltarusija Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečiams nuo pernai pavasario taiko bevizį režimą. Minsko duomenimis, Baltarusijoje nuo tada iš viso fiksuota per 400 tūkst. Lietuvos piliečių išvykų.

Lietuvos pareigūnai įspėja, kad Baltarusijos tarnybos dalį vykstančiųjų bando verbuoti, naudoja šantažą, psichologinį spaudimą.

Regiono šalyse nerimas dėl saugumo padėties pastaruoju metu išaugo į Baltarusiją atsikrausčius „Wagner“ samdinių grupei.

2023 08 28 14:27
Spausdinti