Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Atnaujintas planas „Naujos kartos Lietuva“, Ukrainos kova dėl Krymo ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Dainius Labutis/ELTA
Finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Svarbiausių spalio 30-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Vyriausybė pritarė keisti RRF planą

Ingridos Šimonytės vadovaujamas ministrų kabinetas šiandien pritarė patikslintam planui „Naujos kartos Lietuva“ (NKL), kuris bus finansuojamas ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) ir „RePowerEU“ lėšomis.

Marius Morkevičius/ELTA
Gintarė Skaistė ir Ingrida Šimonytė.

Vyriausybės patvirtintame NKL plane numatyta 1,75 mlrd. eurų, iš kurių 1,5 mlrd. sudarys paskolos lėšos. 1 mlrd. paskolų ketinama investuoti į „žaliąsias, skaitmenines ir inovatyvias verslo technologijas“, 550 mln. eurų – energetikos sektoriui ir atsinaujinančiųjų energijos išteklių plėtrai. „RePowerEU“ subsidijos lėšos sudarys 198,4 mln. eurų. Lietuvai jos buvo sumažintos dėl kai kurių šalies ekonomikos rezultatų po pandemijos.

Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, pagal RRF reglamentą, kad Lietuva galėtų dar šiemet gauti NKL plane numatytus 1,5 mlrd. eurų paskolų, jis galutinai privalo būti patvirtintas paskutiniame ES ekonomikos ir finansų reikalų tarybos (ECOFIN) posėdyje gruodį.

Nuo 2024-ųjų – daugiau skrydžių krypčių

Šiandien Vilnius miesto meras Valdas Benkunskas kartu su ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite bei susisiekimo ministru Mariumi Skuodžiu pasirašė trišalę sutartį dėl verslui ir atvykstamajam turizmui svarbių maršrutų skatinimo.

Susisiekimo ministerija kitąmet skrydžiams skatinti skirs 5 mln. eurų, Ekonomikos ir inovacijų ministerija – 3 mln. eurų. Vilniaus savivaldybė šiai programai numato apie 1 mln. eurų iš savivaldybės biudžeto. Iš viso per 2024 m. susisiekimui oro transportu numatoma skirti apie 10 mln. eurų.

Dainius Labutis/ELTA
Vilniaus oro uostas.

Šiuo metu numatytos 27 prioritetinės skrydžių kryptys – Vokietijos miestai Diuseldorfas, Hamburgas, Ispanijos Madridas. Taip pat Niujorkas, Briuselis, Dublinas, Londonas, Amsterdamas, Paryžius, Berlynas, Varšuva, Krokuva ir kiti miestai.

Naujas bankų rinkos dalyvis

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus patvirtino, kad Lietuvos bankų rinkos laukia naujas dalyvis. G. Šimkus neatskleidė, kuris naujas bankas turėtų atsirasti Lietuvoje, tačiau pabrėžė, kad yra ne vienas tarptautinis bankas, perspektyviai žvelgiantis į galimybes šalyje.

Lietuvos ir JAV susitarimas dėl gynybos ir saugumo

Pirmadienį per vizitą Vašingtone krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė pasirašė dvišalį susitarimą su JAV, pagal kurį abi šalys įsipareigoja remti viena kitą, užtikrindamos kritinius gynybos poreikius.

Iki šių metų pabaigos Lietuva ir JAV pasirašys susitarimą dėl AMRAAM raketų įsigijimo, o dar anksčiau su amerikiečiais buvo susitarta dėl HIMARS artilerijos sistemų pirkimo, šarvuotųjų visureigių JLTV, sraigtasparnių „Black Hawk“ ir dronų „Switchblade“ įsigijimo.

„Intensyvūs smūgiai“ Gazos Ruože

Izraeliui kariaujant su Palestinos teroristine grupuote „Hamas“, šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje pirmadienį vyko įnirtingi mūšiai, didžiausio srities miesto pakraščiuose buvo matyti tankai. Remiantis Izraelio kariuomenės skelbiamais duomenimis, per naktinius susirėmimus Gazos Ruože Izraelio kariai nukovė dešimtis „Hamas“ kovotojų.

EPA-ELTA nuotr.
Izraelis pareiškė, kad padidino pajėgas Gazoje.

Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė taip pat smogusi karinei infrastruktūrai Sirijoje, atsakydama į iš šios šalies teritorijos paleistas raketas. Baiminamasi, kad karas Gazoje gali virsti regioniniu konfliktu. Po to susišaudymas prie Izraelio ir Libano sienos tapo dar intensyvesnis. Libane esantys „Hamas“ teroristai pranešė apšaudę Izraelį raketomis, o Izraelis į tai atsakęs ugnimi ir oro antskrydžiais.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, šiandien darkart paskelbė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios žuvo daugiau nei 8 tūkst. žmonių, iš jų daugiau nei 3 tūkst. – vaikai.

Ukrainos pajėgų smūgiai Kryme

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pirmadienį patvirtino, kad praėjusią naktį pataikė į laikinai okupuoto Krymo strateginį Rusijos oro gynybos sistemos objektą. Kyjivas ne kartą yra skelbęs, kad planuoja susigrąžinti Krymą. Dar rugsėjį Ukrainos pajėgos smogė simboliniam Rusijos kariuomenės štabui Sevastopolyje.

Taip pat šiandien Ukrainos nacionalinio pasipriešinimo centras pranešė, kad Kremlius perdavė laikinai okupuotų Luhansko regionų miestus, Sjevjerodonecką, Lysyčanską, Rubižnę ir kitus, Tatarstano respublikos kontrolei.

2023 10 30 16:30
Spausdinti