Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Baltarusių Lietuvoje nerimas, Kinijos lyderio vizitas PAR ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Julius Kalinskas/ELTA
Balandį Vilniuje vykęs mitingas „Baltarusija nėra Rusjia“.

Svarbiausių rugpjūčio 18-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Nuo režimo bėgantys baltarusiai teigia nenorintys būti prilyginami rusams

Vilniuje penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje baltarusių organizacijų atstovai pabrėžė skirtingą baltarusių ir rusų visuomenių požiūrį į Rusijos pradėtą karą Ukrainoje, baltarusių orientaciją į Vakarus. Lietuvos politikams grįžtant prie svarstymų suvienodinti ribojimus Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, nuo režimo bėgantys baltarusiai teigia nenorintys būti prilyginami rusams.

„Aš labai dėkingas Lietuvai, kad per humanitarinį koridorių 2020 m. įleido mane ir mano bendraminčius į Lietuvą, nes alternatyva už taikius protestus buvo tik kalėjimas. Noriu pabrėžti, kad Baltarusija nėra Rusija, Baltarusija šiandien okupuota dvigubai: pirma – priešiško baltarusiams Lukašenkos režimo, antra – Rusijos“, – sakė Ukrainoje kariaujantis ir iš Baltarusijos į Lietuvą 2020 m. pasitraukęs Aliaksandras Klačko.

Migracijos departamentas atsisakė suteikti prieglobstį Lietuvoje devynerius metus gyvenančiai ir Nobelio premijai nominuotai baltarusių aktyvistei Olgai Karač. Prieglobstis nesuteiktas motyvuojant jos keliamomis grėsmėmis nacionaliniam saugumui.

Dainius Labutis/ELTA
O. Karač.

Rusijoje likviduojamas Sacharovo centras

Rusija penktadienį paskelbė, kad likviduoja žymią teisių gynimo grupę – Sacharovo centrą, Kremliui tęsiant savo griežtą susidorojimą su liberalių pažiūrų organizacijomis, kurios kvestionuoja oficialųjį naratyvą, taip pat dėl Maskvos karo Ukrainoje. Maskvos miesto teismas pareiškime nurodė, kad nusprendė likviduoti prieš beveik tris dešimtmečius pradėjusį veikti Sacharovo centrą dėl, jo vertinimu, neteisėto konferencijų ir parodų rengimo. Anksčiau šiemet Rusija uždarė seniausią Rusijos žmogaus teisių organizaciją Maskvos Helsinkio grupę, 2021 m. pabaigoje – organizaciją „Memorial“, kuri įsitvirtino kaip vienas svarbiausių pilietinės visuomenės ramsčių.

Scanpix
D. Trumpas.

Bandymas išsaugoti reputaciją

JAV eksprezidento Donaldo Trumpo advokatai ketvirtadienį paprašė nukelti iki 2026 m. balandžio teismą dėl federalinių kaltinimų sąmokslu siekiant panaikinti 2020 m. balsavimo rezultatus, nors kitąmet vyks Jungtinių Valstijų vadovo rinkimai, kuriuose siekia dalyvauti respublikonas. Prašymas pateiktas pagrindiniam prokurorui Jackui Smithui reikalaujant, kad ši byla būtų pradėta nagrinėti sausio 2-ąją. Tai viena iš keturių baudžiamųjų bylų, kuriose figūruoja D. Trumpas, siekiantis sugrįžti į Baltuosius rūmus. Eksprezidento advokatai teigė, kad bylos medžiagai apdoroti prireiks ištisų mėnesių.

Stiprėjantys PAR ir Kinijos ryšiai

Kinijos vadovas Xi Jinpingas kitą savaitę su valstybiniu vizitu lankysis Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija ir patvirtino, kad jis dalyvaus Johanesburge vyksiančiame BRICS šalių aukščiausiojo lygio susitikime. Afrika yra tapusi nauju diplomatinės kovos lauku, kuriame Vakarai, Rusija ir Kinija kovoja dėl įtakos didėjant konkurencijai dėl naudingųjų iškasenų ir tarptautiniams nesutarimams, kuriuos paskatino Maskvos karas Ukrainoje. Tai bus antroji Xi Jinpingo tarptautinė kelionė 2023-iaisiais po kovą įvykusio oficialaus valstybinio vizito į Rusiją.

2023 08 18 16:30
Spausdinti