Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


CIVILINIS SAUGUMAS
Civilinis saugumas: Lietuvos pastarųjų metų pokyčiai įrengiant priedangas
ELTA
Alfa.lt
Kur rasti priedangą ir kaip joje slėptis?.

Siekiant stiprinti visuomenės pasirengimą galimoms grėsmėms, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad šalyje per metus įkurtas per 3,3 tūkst. priedangų tinklas. Taip pat, pasak jos, 12 savivaldybių jau pasiekė ir Vyriausybės iškeltą tikslą, numatantį, kiek gyventojų pavojaus atveju galėtų rasti saugų prieglobstį.

„Tikslas yra, kad 60 proc. miesto savivaldybės ir 40 proc. rajono savivaldybės gyventojų turėti rasti saugų prieglobstį tokioje priedangoje. Yra 12 savivaldybių, kurios jau pasiekė šį Vyriausybės nustatytą tikslą. Tai yra mūsų visų bendras tikslas, užtikrinti, kad priedangų tinklas judėtų į priekį“, – pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Bilotaitė.

„Per metus sukūrėme visiškai naują daugiau nei 3300 priedangų tinklą visoje Lietuvoje. Tai nėra baigtinis sąrašas, tai besitęsiantis procesas“, – pridūrė ji.

A. Bilotaitė pažymėjo, kad už šį tinklą ir priedangų sužymėjimą yra atsakingos pačios savivaldybės.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Civilinės saugos valdybos viršininko Edgaro Gedos teigimu, Baltijos šalyse Lietuva yra priedangų plėtros lyderė. Anot jo, bene pusė savivaldybių jau priartėjo prie Vyriausybės numatyto rodiklio. Vyriausybės tikslą jau įgyvendino Šilalės, Pagėgių, Šakių, Vilkaviškio, Raseinių, Kauno rajono, Kėdainių, Kazlų Rūdos, Prienų, Birštono, Druskininkų, Kaišiadorių rajonų savivaldybės.

Ministrė akcentavo, kad šiuo metu priedangą galėtų rasti 31 proc. šalies gyventojų. Vyriausybės tikslas numato, kad priedangos apsaugoti turėtų bent 50 proc. gyventojų.

Pradedami mokymai parengties pareigūnams

A. Bilotaitės teigimu, 50 savivaldybių jau yra 74 parengties pareigūnai, kurie yra atsakingi išskirtinai už civilinę saugą. Jie bus atsakingi ir už priedangų tinklo plėtrą, ekstremaliųjų situacijų planų rengimą ir atnaujinimą, gyventojų švietimą apie pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms.

Taip pat startuoja šiems pareigūnams skiri centralizuoti mokymai Ugniagesių gelbėtojų mokykloje. Juose bus tobulinamos pareigūnų kompetencijos civilinės saugos srityje.

„Labai svarbu, kad jie atsakingi tik už civilinę saugą. Anksčiau buvo, kad tokie specialistai turėjo ir kitų papildomų funkcijų, mūsų tikslas buvo padaryti tai, kad šis specialistas būtų atsakingi už civilinę saugą, parengtį, priedangų tinklo, plėtrą, krizinių ekstremalių situacijų valdymą savivaldybėse“, – sakė ministrė.

2024 02 19 10:43
Spausdinti