Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
D. Grybauskaitė: Europos sankcijos Rusijai – skylėtos, Vakarų reakciją į karą – per menka
BNS
BNS Foto
D. Grybauskaitė.

Kadenciją baigusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos Rusijai yra skylėtos, o Vakarų reakciją į Kremliaus sukeltą karą Ukrainoje – nepakankama.

Taip ji antradienį kalbėjo interviu Jungtinių Valstijų televizijai CNBC.

„Ne, darome nepakankamai – nei ekonomiškai, nei karine prasme. Mūsų sankcijos yra skylėtos, o tai leidžia Putinui išgyventi, atstatyti rublį. Ukraina prašo daugiau ir efektyvesnių ginklų, bet mes atsiliekame, reaguodami į prašymus“, – teigė buvusi Lietuvos vadovė.

„Ką mes parodėme iki dabar, tai – silpnumas reaguoti atitinkamai. Ši šalis, Putino Rusija su kruvinu veidu, pati niekada nesustos, nebent bus sustabdyta. Turime progą tą padaryti Ukrainoje, bet pilnai savo galių nenaudojame“, – pridūrė ji.

ES pirmadienį paskelbė rengianti naujas sankcijas Rusijai, kai praėjusios savaitės pabaigoje netoli Kijevo esančiame Bučos miestelyje, kurio kontrolę perėmė Ukraina, buvo aptikta masinių kapaviečių ir šimtai brutaliai nužudytų civilių.

Vis dėlto Bendrijos lyderiams nepavyksta sutarti dėl rusiškų dujų ir naftos embargo, nes dalis Europos šalių yra stipriai priklausomos nuo šių išteklių.

D. Grybauskaitės teigimu, Lietuva nuolat pabrėžė, kad Kremlius energijos išteklius naudoja kaip geopolitinį įrankį, todėl nuosekliai ir siekė energetinės nepriklausomybės.

Šeštadienį Energetikos ministerija pranešė, kad šalies dujų perdavimo sistema nuo šio mėnesio pradžios veikia be rusiškų dujų importo.

Buvusios prezidentės teigimu, Lietuvos pavyzdžiu turi sekti ir kitos Europos šalys, nes prekyba ištekliais, kuriais finansuojamas karas Ukrainoje, nėra „nei etiškai, nei morališkai“ priimtina.

„Mes nebijome, mes esame pasiruošę kovoti. Mes tą darome per savo poziciją energetikoje. Taip, mes mokėsime daugiau už energijos išteklius, bet tai yra laisvės ir nepriklausomybės kaina, – kalbėjo D. Grybauskaitė. – Taip turi reaguoti ir Vakarai.“

Pasak jos, branduoliniai Rusijos grasinimai yra paprasčiausi gąsdinimai, kuriais siekiama sustabdyti Vakarų ryžtą, todėl į tai reikia atsakyti drąsiai ir nuožmiai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 05 10:22
Spausdinti