Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


„EUROVIZIJA 2023“
Dainos kaimynams
IQ
Scanpix
„Kalush Orkestra“ Liverpuliui padovanojo „Euroviziją“.

Gegužės 9, 11 ir 13 d., kaip ir kasmet panašiu metu, žiūrovus iš Europos prie televizijos ekranų sutrauks „Eurovizijos“ dainų konkursas. Šiemet jis vyks kiek kitaip – nors pernai konkursą laimėjo ir organizavimo teises gavo Ukraina, dėl Rusijos invazijos renginys perkeliamas į Liverpulį (Jungtinė Karalystė).

Ukraina šį konkursą yra laimėjusi tris kartus. 2004 m. pergalę nuskynė kovingoji Ruslana su daina „Wild dances“, 2016 m. – Jamala su daina „1944“, pasakojančia apie SSRS persekiotus Krymo totorius, o 2022 m. – atsiprašę nuo karinės prievolės „Kalush Orkestra“ su daina „Stefania“. Tačiau, be šių trijų Ukrainos laimėtojų, ištikimi „Eurovizijos“ gerbėjai įsidėmėjo ir kelis kitus įsimintinus pasirodymus – pavyzdžiui, 2007 m. sužibėjusį ekscentriškąjį Verką Serdiučką arba po metų konkurse dalyvavusią Ani Lorak.

„Eurovizijos“ dainų konkursas turi ir politinį prieskonį – balsuojančių Europos valstybių taškai dažnai skiriami pagal kaimynystę, gerus tarpusavio ryšius ar paprasčiausiai dėl didelės diasporos toje šalyje. Daugiausia nuo 1956 m. rengiamo konkurso karūnų yra iškovojusi Airija (7 pergalės), Švedija (6), Nyderlandai, Jungtinė Karalystė, Liuksemburgas ir Prancūzija (po 5). Lietuvos aukščiausia iškovota vieta yra šešta – „LT United“ 2006-aisiais. Šiemet Lietuvai atstovaus Monika Linkytė, kartą jau dalyvavusi konkurse su Vaidu Baumila 2015 m. ir užėmusi 18 vietą finale.

BEREKLAMOS:

2023 05 08 06:40
Spausdinti