Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS
Dėl baltarusiškų trąšų tranzito suburta tarpinstitucinė darbo grupė
BNS
BNS foto
„Belaruskalij“ vagonai.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigia, jog siekiant stabyti baltarusiškų kalio trąšų tranzitą per Lietuvą sukurta tarpinstitucinė darbo grupė – ji turėtų pateikti suderintą poziciją šiuo klausimu.

„Dabar dirba skirtingų institucijų atstovų grupė ir kada jie padarys tam tikrus veiksmus, tada teiks, bet matau, kad galbūt klausimą galima išspręsti ir be platesnių paketų“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį trečiadienį sakė M. Skuodis.

Ministras atsisakė nurodyti, kada ir koks sprendimas dėl JAV sankcionuoto „Belaruskalij“ tranzito stabdymo galėtų būti priimtas.

„Specialiai nenoriu įvardinti – dėl daugelio priežasčių (...) Yra ne viena opcija, kuri dabar yra ant stalo, nagrinėjama teisininkų ir kai visos institucijos turės vienodą suderintą nuomonę, tada mes tą ir pasakysime“, – sakė susisiekimo ministras.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad visus atsakymus į klausimus, susijusius su kalio trąšų tranzitu, Vyriausybė turi turėti iki sausio 31 dienos.

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija antradienį paskelbė, kad „Lietuvos geležinkelių“ sutartis su „Belaruskalij“ ir jos pakeitimai kelia grėsmę šalies saugumui. Galutinį sprendimą turės priimti Vyriausybė – tai ji turi padaryti per 15 dienų, tikėtina, kad tai įvyks sausio pradžioje.

I. Šimonytė yra suabejojusi, ar Seimui bus teikiamas Susisiekimo ministerijos parengtas įstatymo projektas, kuriuo būtų užkirstas kelias „Belaruskalij“ trąšų ar kitų baltarusiškų prekių tranzitui per Lietuvą. Pasak jos, Vyriausybė galbūt pateiks Seimui kitų įstatymų pataisas.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 22 13:26
Spausdinti