Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


METEOROLOGIJA
Dėl El Niño reiškinio šį pavasarį vyraus aukštesnė nei įprasta orų temperatūra
ELTA ir IQ
Scanpix
Limoje siaunčianti karščio banga.

Jungtinės Tautos antradienį pranešė, kad gruodžio mėnesį piką pasiekęs šildantis El Niño orų reiškinys buvo vienas iš penkių stipriausių kada nors užfiksuotų, ir prognozuoja, kad nuo dabar iki gegužės oro temperatūra bus aukštesnė už normą.

Nors El Niño dabar pamažu silpsta, jo poveikis išliks ir artimiausiais mėnesiais, nes didins šiltnamio efektą sukeliančių dujų atmosferoje sulaikytą šilumą, teigė JT Pasaulinė meteorologijos organizacija (PMO).

Todėl „kovo-gegužės mėnesiais beveik visose sausumos teritorijose prognozuojama aukštesnė nei įprasta temperatūra“, – teigiama PMO naujausioje ketvirčio ataskaitoje.

IQ jau rašė apie El Niño fazę. El Niño ir La Niña yra natūraliõs klimato būklės Ramiajame vandenyne fazės, kurios pasikartoja kas 3–7 metus (vidutiniškai kas 5 metus). Kartu jie vadinami ENSO (tariama „en-so“), tai yra El Niño-Southern Oscillation trumpinys (liet. El Niño pietinis svyravimas).

Tai natūraliai susiklostantis klimato modelis, paprastai susijęs su padidėjusiu karščiu visame pasaulyje, taip pat sausromis vienose pasaulio dalyse ir gausiomis liūtimis kitose.

Šis orų reiškinys vidutiniškai pasitaiko kas 3-7 metus, o jo epizodai paprastai trunka nuo 9 iki 12 mėnesių.

Orų sąlygos svyruoja tarp El Niño ir priešingo, paprastai vėsinančio, reiškinio La Niña, o tarp šių dviejų reiškinių būna neutralių momentų.

2024 03 05 09:25
Spausdinti