Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Demonstracijos Jerevano gatvėse, neramios dienos Kryme ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Demonstracijos Jerevano gatvėse.

Svarbiausių rugsėjo 22-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Azerbaidžano kariai apsupo Stepanakertą

Antradienį prasidėję neramumai Kalnų Karabacho teritorijoje ir toliau drebina Kaukazo regiono valstybes. Dar savaitės pradžioje Azerbaidžanas pradėjo karinę operaciją likusiai kalnuotos teritorijos daliai atgauti. Armėnija kariniu būdu neįsikišo, o kitą dieną separatistų valdžia sutiko sudėti ginklus.

Šiuo metu padėtis Kaukazo regione yra pasikeitusi, tačiau protestai Jerevano gatvėse ir toliau tęsiasi. „Padėtis Stepanakerte yra siaubinga, Azerbaidžano pajėgos yra visame mieste, jie yra miesto pakraščiuose, ir žmonės baiminasi, kad Azerbaidžano kariai bet kurią akimirką gali įžengti į miestą ir pradėti žudynes“, – sakė separatistų atstovė spaudai Armin Hairapetian.

Scanpix
Demonstracijos Jerevano gatvėse.

Taip pat Jerevane protestuotojai toliau blokuoja visas gatves ir stengiasi sutrukdyti šiandien vyksiančiam N. Pašiniano vyriausybės posėdžiui.

Neramios dienos Kryme

Aneksuotame Kryme esančiam Sevastopoliui Maskvos primestas vadovas penktadienį pranešė apie ukrainiečių atakas Juodosios jūros laivyno štabui. Penktadienį portalui „rbc.ua“ Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas pranešė, kad šalies gynybos pajėgos sėkmingai vykdo operacijas Kryme ir Juodojoje jūroje.

Scanpix
Ukrainiečių ataka Juodojoje jūroje.

Taip pat šiandien JAV karo tyrimų institutas (ISW) atskleidė Ukrainos kariuomenės kontrpuolimo vertinimą. Ekspertai patvirtino, kad ukrainiečiai ir toliau pažangiai gina pietines Ukrainos teritorijas.

Ukrainos ir JAV susitarimas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis viešnagės JAV metu susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu ir jo komanda dėl paramos kovai su Rusija. Susitikime Ukrainos lyderis norėjo darkart aptarti paramą prieš artėjančius rinkimus JAV ir galimybes gauti ATACMS raketų.

Scanpix
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV prezidentas Joe Bidenas.

Be to, susitikimo metu valstybių lyderiai pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo gynybos pramonės srityje. Šalys susitarė kartu gaminti modernius ginklus, pavyzdžiui, oro gynybos sistemas.

JT Generalinė asamblėja

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas apkaltino turtingąsias šalis ir iškastinio kuro pramonę dėl klimato krizės skatinimo. Anot jo, pasaulis nuo perėjimo prie švarios energijos atsilieka dešimtmečius.

Scanpix
JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

Taip pat viename JT Generalinės asamblėjos posėdžių palestiniečių lyderis Mahmudas Abbasas pareiškė, jog Artimuosiuose Rytuose nebus taikos be dviejų valstybių sprendimo. Izraelis ir Jungtinės Valstijos mano, jog žydų valstybės ir Saudo Arabijos santykių normalizavimas pakeistų situaciją Artimuosiuose Rytuose.

2023 09 22 17:21
Spausdinti