Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


TS-LKD PIRMININKO RINKIMAI
Dešiniųjų fronte jokios intrigos ir dar ketveri metai su G. Landsbergiu
Domantas Katelė
Fotobankas

Gabrielius Landsbergis bus perrinktas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) pirmininku, nepaisant stiprėjančių radikalaus krikščioniško šios partijos flango pozicijų. 

Penktadienį paaiškės, kas mes pirštinę dabartiniam TS-LKD vadovui kovo mėnesį vyksiančiuose partijos pirmininko rinkimuose. Greičiausiai tai bus Paulius Saudargas, vienas iš krikščioniškojo konservatorių sparno lyderių. 

Vakar TS-LKD skyriai pateikė savo kandidatus partijos pirmininko rinkimuose. Didžiausią pasitikėjimą gavo G. Landsbergis, kurį nominavo 72 skyriai. Seimo vicepirmininkas P. Saudargas  Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, abu jie yra dešinesnės partijos politinės krypties atstovai, sulaukė atitinkamai 31 ir 28 skyrių palaikymo. TS-LKD frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė liko ketvirta – jos kandidatūrą iškėlė 12 partijos padalinių.

Pernai vykusio partijos kandidatų į Seimą reitingavimo daugiamandatėje rinkimų apygardoje rezultatai parodė, kad krikščioniško sparno atstovai didina savo įtaką tarp partijos narių. Be dviejų nereitinguojamų kandidatų – tuometės sąrašo lyderės Ingridos Šimonytės ir  G. Landsbergio – didžiausio partiečių pasitikėjimo sulaukė atvirai dešinesnę politiką remiantys ir krikščionių demokratų flangui atstovaujantys L. Kasčiūnas ir P. Saudargas. Pirmasis sulaukė 2853 partijos narių balsų, antrasis – 2248. Tai leido jiems užimti trečią ir ketvirtą vietas TS-LKD rinkiminiame sąraše.

Per Seimo rinkimus ir L. Kasčiūnas, ir P. Saudargas sąraše buvo pastumti žemyn. Tai jiems yra pavojaus signalas, nes partijos pirmininką pirmą kartą rinks ne tik TS-LKD nariai, bet ir jos rėmėjai.  

Tačiau per Seimo rinkimus ir L. Kasčiūnas, ir P. Saudargas sąraše buvo pastumti žemyn. Tai jiems yra pavojaus signalas, nes partijos pirmininką pirmą kartą rinks ne tik TS-LKD nariai, bet ir jos rėmėjai.  

Stiprėjančias radikalesniojo partijos flango pozicijas pastebi ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas. Jis mano, kad  partijos posūkiui liberalizmo link nepritariantys nariai  turi stiprių žmonių, kurie gali atstovauti krikščioniškajam flangui. 

Nepaisant to, intrigos būsimuose TS-LKD partijos pirmininko rinkimuose profesorius neįžvelgia. Paklaustas, kas galėtų sutrukdyti G. Landsbergiui antrą kadenciją stoti prie partijos vairo, T. Janeliūnas jokių grėsmių neįžvelgė: „Sėkmingas pasirodymas rinkimuose, dauguma Seime ir Vyriausybėje mažina bet kokias priežastis nepasitenkinimui G. Landsbergiu.“

G. Landsbergiui tapus užsienio reikalų ministru viešoje erdvėje kilo diskusijos, ar šios pareigos netrukdys jam vadovauti partijai.  VU TSPMI profesorius T. Janeliūnas dėl to nemato problemų: „Aš tai laikau geru ženklu, kai partijos lyderis yra matomas viešumoje, turi rimtą, oficialią poziciją, kuri pritraukia dėmesio, o užsienio reikalų ministro postas tam yra labai palankus.“

Artėjantys TS-LKD pirmininko rinkimai greičiausiai bus panašūs į tuos, kurie vyko prieš ketverius metus. Tuomet nugalėjo G. Landsbergis, surinkęs 62 proc. balsų, o P. Saudargas liko antras (19 proc.). Šiuose rinkimuose taip pat dalyvavo Žygimantas Povilionis ir Mykolas Majauskas. 

Manoma, kad šįkart vėl kovos P. Saudargas, o  L. Kasčiūnas kandidatūrą atsiims. R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, tikėtina, pasitrauks G. Landsbergio naudai. 

T. Janeliūnas mano, kad R. Morkūnaitės-Mikulėnienės žvaigždė dar nepakilo – ji ryškumu kur kas nusileidžia kitiems pirmojo fronto TS-LKD politikams.

Vertinant G. Landsbergio ir P. Saudargo galimybes, akivaizdu, kad ryškiu lyderiu išlieka antrajai kadencijai kandidatuosiantis G. Landsbergis. Tą patvirtina ir daugiau negu dvigubai didesnis politiką iškėlusių skyrių skaičius. 

Pirmą kartą partijos pirmininkas bus renkamas atviruose rinkimuose – balsuoti galės net tik partijos nariai, bet visi vyresni negu 16 metų Lietuvos piliečiai, nepriklausantys kitoms partijoms. 

Tai mažina P. Saudargo (arba L. Kasčiūno) perspektyvas. Pastaruosiuose Seimo rinkimuose G. Landsbergis sulaukė kur kas daugiau pirmumo balsų nei P. Saudargas, kuris prarado dvi pozicijas ir po pirmojo turo nukrito į 7 vietą sąraše, surinkęs beveik 35 tūkst. balsų. G. Landsbergio kraitis – beveik 95 tūkst. balsų.

2021 02 24 07:05
Spausdinti