Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Didesnių palūkanų normų perspektyva, „Plug & Play“ investicijos Lietuvoje ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Freepik

Svarbiausių rugpjūčio 17-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Baltijos valstybių vyriausybių vadovai prisijungė prie G 7 deklaracijos dėl paramos Ukrainai

Ingridos Šimonytės, Krišjanio Karinio ir Kajos Kallas pasirašytame pareiškime pabrėžiama, kad tik narystė NATO suteiks Ukrainai saugumo garantijas ir patikimą atgrasymo priemonę, būtinas siekiant užkirsti kelią ekspansyvios Rusijos agresijai ateityje.

„Mes, Estijos, Latvijos ir Lietuvos Ministrai Pirmininkai, reiškiame tvirtą paramą ir solidarumą su Ukrainos žmonėmis ir Vyriausybe, didvyriškai ginančiais savo šalies laisvę, nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Pripažįstame, kad Ukrainos drąsi kova padeda apsaugoti euroatlantinį saugumą ir taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką“, – rašoma bendro pareiškimo tekste.

Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime Didžiojo septyneto šalys pasirašė deklaraciją dėl karinės paramos tiekimo Ukrainai. G 7 planas pristatytas kaip patikinimas, kad Ukraina nebus palikta viena, NATO šalims Vilniuje pareiškus, jog Kyjivo kelyje link stojimo į Aljansą vis dar laukia iššūkiai.

Laima Penek/LRV
Ingrida Šimonytė, Krišjanis Karinis ir Kaja Kallas.

Didesnių palūkanų normų perspektyva kelia pasaulio obligacijų pajamingumą

Investuotojams spėjant, kad palūkanų normos dėl nuolat didelės infliacijos ir toliau bus aukštos, didėja įvairių pasaulio šalių vyriausybių obligacijų pajamingumas, ketvirtadienį rašo portalas „Trading Economics“. Federalinio rezervo sistemos (FRS) paskutinio posėdžio protokolas parodė, kad JAV centrinio banko pareigūnai ir toliau įžvelgia didelę infliacijos didėjimo riziką, dėl kurios gali tekti toliau griežtinti pinigų politiką. JAV iždo dešimties metų trukmės obligacijų pajamingumas, kuris dažnai laikomas pasaulinių skolinimosi kainų orientyru, buvo pakilęs iki 4,31 proc. – aukščiausio lygio nuo spalio, kai šis rodiklis buvo pasiekęs 15 metų aukštumas.

Lietuvoje investuos JAV startuolių akceleratorius „Plug & Play“

Tarptautinis startuolių akceleratorius iš JAV „Plug & Play“ planuoja investuoti į 60 Lietuvos startuolių, pranešė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Anot jos, su tarptautinį konkursą laimėjusia „Plug & Play“ dar reikia pasirašyti sutartį.

Kaip teigiama pranešime, per trejus metus JAV bendrovė investuos 5,9 mln. eurų į ne mažiau kaip 45 startuolius. „Plug and Play“ iki 2026-ųjų kovo įgyvendins penkis akceleravimo ciklus, kiekviename jų dalyvaus nuo 10 iki 15 atrinktų startuolių.

Startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė pastebi, kad tokio rinkos žaidėjo atėjimas rodo šalies startuolių ekosistemos brandą. Pasak Ingos Langaitės, „Plug and Play“ veikla Lietuvoje didins startuolių rinkos potencialą, į šalį atvyks tarptautinių ekspertų, padėsiančių auginti inovatyvias bendroves.

Žygimantas Gedvila/ELTA
Aušrinė Armonaitė.

Ukrainos brigada „Azov“ grįžo į frontą

Ukrainos brigada „Azov“ vėl vykdo karines operacijas fronte, ketvirtadienį pranešė pulkininkas Mykola Uršalovyčius. „Specialiųjų operacijų brigada „Azov“ atsinaujino ir pradėjo vykdyti kovines užduotis Serebrianskio miško rajone“, – sakė Nacionalinės gvardijos karininkas.

Elitinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinys kovojo su rusais pietinio Mariupolio uostamiesčio prie Azovo jūros apgulties metu. Rusija pernai užėmė Mariupolį po tris mėnesius trukusio mūšio, per kurį didžioji miesto dalis virto griuvėsiais. 2022 m. gegužę Rusijos pajėgoms pasidavė paskutiniai Ukrainos gynėjai, kurie buvo pasislėpę Ukrainos pasipriešinimo simboliu tapusioje Mariupolio metalurgijos gamykloje „Azovstal“.

Pernai rugsėjį paskelbta apie didelius Kyjivo ir Maskvos mainus belaisviais. Ukraina tąsyk atgavo 215 belaisvių, įskaitant karius, vadovavusius „Azovstal“ gynybai.

2023 08 17 16:30
Spausdinti