Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


VILNIUS
Diskusijos dėl koalicijos Vilniuje tęsiasi: „laisviečiai“ reikalauja lygiai paskirstyti vicemerų portfelius
ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
Valdas Benkunskas.

Konservatoriai ir Laisvės partija vis dar tęsia derybas dėl naujos valdančiosios daugumos Vilniaus mieste formavimo. Susitarti dėl koalicinės programos bei svarbiausių postų savivaldybėje paskirstymo tikimasi jau kitą savaitę.

Eltos žiniomis, dvi valdančiąją daugumą formuojančios partijos aktyviai diskutuoja dėl pastarojo momento – kokia aritmetika remiantis bus padalinti vicemerų portfeliai. Jų sostinės savivaldybėje įstatymas leidžia turėti keturis. Nors Laisvės partija rinkimuose iškovojo 9 mandatus, o konservatoriai – 19, vicemerų portfelius vieninteliai sąjungininkai laisviečiai norėtų dalinti po lygiai.

„Laisvės partija suformulavo savo poziciją praėjusią savaitę. Buvo partijos Vilniaus skyriaus valdybos posėdis. Jame buvo suformuoti aiškūs pasiūlymai darbų sąrašui ir kartu buvo įpareigojimai derybininkams dėl to, kad Laisvės partijai, kaip koalicijos partneriui, būtų svarbu matyti lygias kvotas vicemerų pareigybėse. Mes tą poziciją esame išsakę potencialiems koalicijos partneriams“, – Eltai teigė vienas iš laisviečių derybinės grupės narių Tomas Gulbinas.

Jis patvirtino, kad siūloma, jog 2 vicemerų portfeliai tektų Laisvės partijai ir 2 didiesiems partneriams konservatoriams.

„Šią poziciją esame perdavę partneriams. Šiuo metu vyksta konsultacijos. Kai galėsime paskelbti rezultatą, tada kartu su koalicijos partneriais ir paskelbsime“, – teigė T. Gulbinas.

Visgi, ar toks Laisvės partijos pasiūlymas kelia įtampą derybose politikas neatskleidė.

„Vyksta konsultacijos ir kol kas anksti apie tai kalbėti“, – sakė politikas.

Pasak jo, tikimasi, kad daugiau informacijos ir detalių bus galima pateikti jau kitą savaitę – kada planuojama padėti tašką derybose. Pirmasis naujos kadencijos Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdis yra numatytas balandžio 26 dieną.

V. Benkunskas: kol nėra sutarta dėl visko, tol nėra sutarta dėl nieko

Panašiai situaciją komentavo ir išrinktasis Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas. Pasak jo, derybos tęsiasi ir kalbėti apie konkrečius derybų rezultatus dar yra anksti.

„Judame į priekį, vyksta derybos. Bet kol nėra sutarta dėl visko, tol nėra sutarta dėl nieko. Toks principas galioja. Aš tikiuosi, kad galėsime tas derybas pabaigti ir artimiausiu metu paskelbti. Bet šiai minutei jos nėra baigtos. Procesas eigoje“, – Eltai sakė V. Benkunskas.

Konservatorius taip pat nenorėjo komentuoti diskusijų dėl vicemerų kvotų paskirstymo.

„Tikrai nenoriu ir negaliu konkrečiai atskleisti derybinių punktų ar pozicijų dėl ko mes šnekamės. Kaip ir minėjau, yra dalykai, dėl kurių mes turime susitarti. O kai susitarsime dėl visko, tada tas susitarimas ir bus paskelbtas“, – sakė išrinktasis meras.

Politikas tik pripažino, kad diskusija dėl vicemero portfelių paskirstymo vyksta.

„Vyksta derybos, pokalbiai, ir šiuo klausimu negaliu nieko pasakyti“, – sakė V. Benkunskas.

„Derybos baigiasi tada, kada jos baigiasi. Pirmąjį posėdį turime balandžio 26 d. – ažiau nei už dviejų savaičių. Tai tikslas yra, kad į pirmąjį tarybos posėdį eitume oficialiai turint valdančiąją daugumą“, – apibendrino V. Benkunskas.

2023 04 13 14:12
Spausdinti