Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ŠALIA PREZIDENTŲ IR EUROKOMISARŲ
„Drakono žudikas“ – G. Landsbergis paskelbtas vienu įtakingiausių Europoje
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

Trečiadienį pirmųjų metukų gimtadienį diplomatijos vadovo poste atšventęs Gabrielius Landsbergis sulaukė ir įtakingiausio tarp Briuselio institucijų leidinio Politico.eu įvertinimo. Lietuvos ministras atsidūrė tarp tokių ES grandų kaip Europos Komisijos pirmininkė, naujasis Vokietijos kancleris, Prancūzijos prezidentas ir t. t.

Trečiadienį vakare Politico.eu paskelbė tradicinį kasmetinį savo Europos įtakingiausiųjų sąrašą „28-ių klasė 2022“. Įtakingiausiu ES paskelbtas buvęs Europos Centrinio Banko vadovas, dabar Italijos premjeras Mario Draghi.

Lietuvos atstovai tikina, kad šalis neturi planų mesti iššūkį Pekino „vienos Kinijos“ politikai, bet, turint omenyje jos poziciją bei atsisakymą atsitraukti, Lietuva įtraukia ES kolegas į vis blogėjančius santykius su Pekinu.

Visas 28 įtakingiausiųjų asmenų sąrašas pagal galios išraišką padalytas į tris grupes: darytojai, svajotojai ir trikdytojai. Tik metus pabuvęs Lietuvos užsienio reikalų ministru G. Landsbergis užėmė trečiąją vietą tarp „svajotojų“, vienu laipteliu jį aplenkė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, o pirmoje vietoje šioje grupėje – Paryžiaus merė ir kandidatė į Prancūzijos prezidentus Anne Hidalgo.

Pats G. Landsbergis Politico.eu įvardytas kaip „drakono žudikas“ ir nenuostabu kodėl: „Lietuvos užsienio reikalų ministras pasuko Baltijos šalį link susidūrimo su Pekinu ir nerodo jokio ženklo, kad sulėtins greitį. Netrukus, kai 2020 m. užėmė postą, G. Landsbergis pranešė, kad Lietuva daugiau nedalyvaus 17+1 diplomatiniame formate, kurį Kinija naudoja bendradarbiaudama su Vidurio ir Rytų Europos šalimis“, Taip pat paminimas Taivano (taivaniečių) atstovybės atidarymas Vilniuje.

Kartu Politico.eu pabrėžia, kad, skirtingai nei daugelis didelių ES šalių, Lietuva ekonomiškai nėra tiek priklausoma nuo Kinijos ir neturi užsimerkti dėl žmogaus teisių pažeidimų. Be to, Lietuva jau turi patirties kovoti prieš dideles valstybes. Politico.eu taip pat pabrėžia, kad G. Landsbergis tęsia šeimos tradiciją, nes jo senelis Vytautas Landsbergis 2000 m. vizito Kinijoje metu iškėlė Tibeto klausimą.

„Lietuvos atstovai tikina, kad šalis neturi planų mesti iššūkį Pekino „vienos Kinijos“ politikai, bet, turint omenyje jos poziciją bei atsisakymą atsitraukti, Lietuva įtraukia ES kolegas į vis blogėjančius santykius su Pekinu“, – apibendrina Politico.eu.

Tarp Politico.eu įtakingiausiųjų – tokie politikai kaip naujasis Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, keli eurokomisarai ar net Vengrijos premjeras Viktoras Orbánas ir Aliaksandras Lukašenka (pramintas „parazitu“). Tiesa, pastarieji du priskirti trikdytojams.

Anksčiau Politico.eu įtakingiausiųjų sąrašuose buvo atsidūrę tokie Lietuvos veikėjai kaip prezidentė Dalia Grybauskaitė ar buvęs europarlamentaras Antanas Guoga.

2021 12 09 10:26
Spausdinti