Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Dronų ataka Maskvoje, naujas kandidatas į prezidentus ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Dronų atakos padariniai Maskvoje.

Svarbiausių rugpjūčio 1-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Prezidentūra pasisako už tolesnį „Lifosos“ darbą

Prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius teigia, kad valstybė yra suinteresuota tolesniu Kėdainių trąšų gamybos bendrovės „Lifosa“ darbu, tačiau sankcijų švelninti nereikia. „Į sankcijų įgyvendinimą Lietuva, be abejo, žiūri principingai, dėl to apie nuolaidas sankcijų agresoriams ir jų pokyčius nereikėtų kalbėti, apie jų mažinimą“, – antradienį Žinių radijui sakė V. Augustinavičius. Liepos 3-iąją „Lifosą“ valdanti Rusijos kapitalo grupė „EuroChem“ pranešė, kad „Lifosa“ gali būti laikinai konservuojama, o su šalies valdžia nepavykus sutarti dėl jos veiklos normalizavimo bus konsultuojamasi dėl gamyklos likimo apskritai.

BNS nuotr.
A. Veryga.

Kandidatas į prezidentus – A. Veryga

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) kandidatu į prezidentus kelia partijos narį, Seimo narį ir buvusį sveikatos ministrą Aurelijų Verygą. Pasak LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, partija siekia, kad Lietuvos prezidentas užtikrintų atviros ir laisvos Lietuvos raidą. A. Veryga sako, kad girdi žmonių lūkesčius gyventi oriai ir saugiai, tad dės visas pastangas, jog Lietuva būtų visapusiškai stipri, sauganti žmogaus gyvybę ir sveikatą, puoselėjanti darnią šeimą ir bendruomenę, kurianti darnią ekonominę ir politinę aplinką, pamatinius gėrius.

V. Zelenskis teigia, kad Rusija yra pasirengusi eiti dar toliau nei Ukraina

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu brazilų žurnalistams aiškino, kad Ukraina stovi pirmoji Rusijos pasaulinio terorizmo kelyje, tačiau Vladimiras Putinas pasirengęs žengti toliau, ir pasaulis turi tai suprasti. Jis kalbėjo, kad V. Putinas dabar yra neadekvatus žmogus, toks pat kaip ir jo aplinka, kuri uždirba didelius pinigus iš karo ir tokių veiksmų kaip grūdų susitarimo blokada.

Scanpix
V. Zelenskis.

Rusai antradienį vėl smogė Ukrainos pietuose esančiam Chersonui, kur pataikyta į medicinos įstaigą, žuvo jaunas gydytojas.

Maskvoje dronas pataikė į biurų pastatą, kuris jau buvo apgadintas per praėjusią dronų ataką, kitas paleistas dronas numuštas. Informacijos apie nukentėjusius asmenis nėra.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir Kroatijos užsienio ir Europos reikalų ministras Gordanas Grličius Radmanas susitarė dėl Kroatijos uostų panaudojimo Ukrainos grūdams eksportuoti.

Marius Morkevičius/ELTA
M. Pakalnis.

Atsisveikinimas su M. Pakalniu

Vilniaus miesto savivaldybę palieka penkerius metus pareigas ėjęs Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis. Jis bendru šalių sutarimu iš darbo išeina nuo rugpjūčio 7 d. Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas pranešime sako, kad M. Pakalnis, eidamas vyriausiojo architekto pareigas, „į Vilniaus miestą atnešė daug gerų pokyčių“, bet dabar žengiama į kitą miesto plėtros ir urbanistikos etapą.

2023 08 01 17:00
Spausdinti