Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KALININGRADO TRANZITAS
EK leido sankcionuotų prekių Kaliningrado tranzitą šio eksklavo poreikiams
BNS
Unsplash

Europos Komisija (EK) trečiadienį naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Europos Sąjungos (ES) teritoriją šio eksklavo poreikiams.

„Šiomis gairėmis patvirtinama, kad Rusijos įmonių vykdomas sankcionuojamų prekių tranzitas keliais pagal ES ribojamąsias priemones nėra leidžiamas. Tokio draudimo nėra geležinkelių transporte, nepažeidžiant ES valstybių narių pareigos atlikti veiksmingą kontrolę“, – rašoma Komisijos pranešime spaudai.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į Bendrijos šalis.

Valstybės narės taip pat turės stebėti, ar nėra neįprastų prekių srautų ar prekybos tendencijų, kurios galėtų padėti sankcijų apėjimui.

Nepaisant atnaujintų gairių, toliau išlieka draudžiamas karinių ar dvigubo naudojimo sankcionuojamų prekių ir technologijų tranzitas, nepriklausomai nuo pasirinkto transportavimo būdo.

„Šiandienos gairių tikslas – paaiškinti taikomas taisykles ir priminti, kad ES valstybės narės privalo užkirsti kelią visoms įmanomoms ES ribojamųjų priemonių apėjimo formoms. Todėl Europos Komisija pabrėžia abiejų krypčių prekybos srautų tarp Rusijos ir Kaliningrado srities stebėjimo svarbą, siekiant užtikrinti, kad sankcionuojamos prekės nepatektų į ES muitų teritoriją“, – teigiama pranešime.

Atnaujinti sankcionuojamų prekių Kaliningrado tranzitą anksčiau viešai ragino Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 13 17:05
Spausdinti