Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


INVESTICIJOS LIETUVOJE
EK patvirtino 6,4 mlrd. eurų Sanglaudos fondo investicijas Lietuvoje
BNS
Scanpix

Europos Komisija (EK) penktadienį patvirtino 6,4 mlrd. vertės paramą Lietuvai iš 2021-2027 metų Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos fondo. Didžiausia lėšų dalis bus skirta daugiabučių atnaujinimui, kurį tikimasi gerokai paspartinti.

Patvirtinta suma yra maždaug ketvirtadaliu mažesnė nei 2014–2020 metais, tačiau reikia vertinti dabartinį Lietuvos išsivystymo lygį ir pernai skirtą paramą ekonomikos gaivinimui po pandemijos, sako eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

„Praėjusiame laikotarpyje gavome apie 8,4 mlrd. eurų, bet Lietuvos išsivystymo lygis dabar yra visai kitas nei prieš aštuonerius metus, o šalia to dar yra pernai ES patvirtinta 2,2 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo ir atsparumo priemonė, tai finansinė parama išsilygina“, – penktadienį BNS sakė už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas EK narys V. Sinkevičius.

Anot jo, 2,1 mlrd. eurų skiriama žaliajai pertvarkai, kuri leis renovuoti daugiau nei 4 tūkst. daugiabučių, 1,8 mlrd. eurų – socialinėms problemoms, skurdo ir nelygybės mažinimui, po beveik milijardą eurų – ekonomikos transformacijai ir miestų plėtrai.

„Tokie yra pagrindiniai prioritetai, tokia suma buvo suderėta“, – sakė eurokomisaras.

Vertindamas didžiausią investicijų dalį, skirtą daugiabučių modernizavimui, V. Sinkevičius teigė, kad šios lėšos turėtų paspartinti procesą.

„Iš pradžių tai buvo labai patrauklu, o vėliau, kai ženkliai sumažintas kofinansavimas, atsirado labai daug iššūkių, kurie labai sulėtino renovaciją. Dabar yra galimybė ją atgaivinti, išmokus praeities klaidas įgyvendinti greičiau ir sėkmingiau. Gerai yra tai, kad tai nėra visiška naujovė, nereikia daug papildomų resursų, kad tos investicijos pasiektų visus vienodai visoje Lietuvoje“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Finansų ministerija anksčiau skelbė, kad 2022 metais Lietuva iš ES Sanglaudos fondo planuoja gauti apie 1,33 mlrd. eurų.

Planuojama, kad šiais metais Lietuvos gautos lėšos iš įvairių ES šaltinių sieks apie 2,43 mlrd. eurų, o Lietuvos įmoka į ES biudžetą – apie 627,4 mln. eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 22 13:42
Spausdinti