Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
EK vicepirmininko priekaištai, daugiau skrydžių į Frankfurtą, LB išgąsdinusios statybų kainos ir kitos dienos naujienos
IQ
Žygimantas Gedvila/BNS
V. Dombrovskis Lietuvą ne tik gyrė.

Svarbiausių rugsėjo 8-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

V. Dombrovskio vizito Vilniuje tęsinys

Lietuvos mokesčių reforma ir pagalba Ukrainos grūdų eksportui – šios dvi temos dominavo šiandien Vilniuje tęsiamo Valdžio Dombrovskio, už prekybą atsakingo Europos Komisijos (EK) vicepirmininko, vizito ir susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda metu.

V. Dombrovskis teigė, kad Lietuvos politikų bei Ukrainos žemdirbių prašomos subsidijos grūdams gabenti per Klaipėdos ir kitus Europos uostus Briuselyje nėra svarstomos. Tačiau EK, anot jo, nagrinėja, kaip sumažinti jų transportavimo išlaidas sprendžiant procedūrų ar infrastruktūros problemas. „Yra finansavimas, skirtas pašalinti konkrečioms kliūtims, kurios trukdo veikti solidarumo koridoriams. Taigi šiuo požiūriu tam tikras finansavimas prieinamas. Tačiau konkrečiai transporto išlaidų subsidijavimo mes šiuo metu nesvarstome“, – interviu BNS sakė V. Dombrovskis.

Žygimantas Gedvila/ELTA
V. Dombrovskis susitiko su prezidentu G. Nausėda.

EK vicepirmininkas taip pat Lietuvą ragino įgyvendinti mokesčių reformą, nuo kurios priklauso ir ES lėšų skyrimas. Šiuo metu 26 mln. eurų Lietuvai yra sustabdyti dėl to, kad nebuvo iki galo įgyvendinti du etapai ir tikslai. „Svarbu, kad mokesčių reforma atitiktų pagal RRF planą prisiimtus Lietuvos įsipareigojimus, kad būtų pasiekti numatyti etapai ir tikslai, o pinigai galėtų toliau pasiekti Lietuvą“, – teigė V. Dombrovskis.

„Lufthansa“ dažniau skraidys į Frankfurtą

Vokietijos oro bendrovė „Lufthansa“ pranešė, kad nuo šio žiemos sezono (spalio pabaigoje) didins esamų skrydžių dažnį tarp Vilniaus ir Frankfurto, kuris yra itin svarbus aviacijos centras jungiamiesiems skrydžiams (tiek verslo, tiek turizmo kelionėms). Šiuo metu vykdoma 12 savaitinių skrydžių, planuojama, kad dažnis bus didinamas iki 14 savaitinių skrydžių šiuo maršrutu. Taip reguliarus susisiekimas su Frankfurtu vyks nepertraukiamai kiekvieną savaitės dieną.

Pixabay
„Lufthansa“ plečia veiklą Lietuvoje.

Lietuvos bankas atideda naujos būstinės statybas

Rangovams pasiūlius daugiau nei 100 mln. eurų kainą Lietuvos bankas (LB) nutraukė naujos būstinės Žirmūnuose statybos konkursą ir ieškos kito sprendimo. Sprendimas nutraukti pastatų Žirmūnų g. 151 rekonstrukcijos konkursą priimtas atsižvelgus į tai, kad rangovų pasiūlyta kaina daugiau nei dukart viršijo numatytą biudžetą, pranešė LB. Preliminari projekto vertė siekė 50 mln. eurų.

Centrinis bankas iš naujo vertins padėtį ir ieškos racionaliausių sprendimų. Šiuo metu Vilniuje LB naudoja jam priklausančias patalpas miesto centre bei Žirmūnų gatvėje ir nuomojasi patalpas Žalgirio gatvėje.

Rusų atakos nusinešė civilių ukrainiečių gyvybių

Rusijai penktadienį apšaudžius Ukrainos pietus, šiaurės rytus ir pietryčius žuvo keturi ir buvo sužeisti dešimtys žmonių.

Pietrytinėje Ukrainos Dniepropetrovsko srityje esančiame Kryvyj Rihe, prezidento Volodymyro Zelenskio gimtajame mieste, rusų raketai pataikius į administracinį pastatą žuvo policininkas. Valstybinės gelbėjimo tarnybos gelbėtojai iš po griuvėsių ištraukė dar tris žmones. Jų būklė sunki. Per išpuolį sužeista daugiau kaip 40 žmonių.

Pasak pareigūnų, dar mažiausiai trys žmonės buvo sužeisti, kai Rusija smogė Sumų miestui Ukrainos šiaurės rytuose, o dar po vieną sužeista per atakas Zaporižioje pietryčiuose ir rytinėje Charkivo srityje.

Estija siūlo įvesti prekybos su Rusija embargą

Estija nori aptarti galimybę su šalimis kaimynėmis įvesti bendrą prekybos embargą Rusijai, remdamasi Estijos visuomeniniu transliuotoju ERR pranešė „Ukrinform“. Ministrė pirmininkė Kaja Kallas pareiškė, kad pasienio šalys turi įvesti bendrą prekybos embargą Rusijai, ir pridūrė, jog Suomijos pozicija šiuo klausimu yra esminė. Kasdien iš Estijos į Rusiją importuojama elektronika, gamyklų įranga, maistas, plastikai.

Scanpix
K. Kallas siūlo embargo Rusijai.

Pasak Estijos užsienio reikalų ministro Marguso Tsahknos, Talinas negali pats uždaryti sienos, nes nukentės Estijos verslas. Ministras pridūrė, kad dėl prekybos apribojimų reikėtų tartis su Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Suomijos užsienio reikalų ministrais. Pati K. Kallas įsivėlė į politinę krizę, kai paaiškėjo, kad jos vyro valdoma įmonė plėtoja verslą Rusijoje, nors premjerė teigė apie tai nežinojusi ir atmeta raginimus atsistatydinti.

2023 09 08 16:00
Spausdinti