Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Ekonomikos prognozės, J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas bei kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
San Franciske pasitinkamas Xi Jinpingas.

Svarbiausių lapkričio 15-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Besitraukiančios Lietuvos ekonomikos prognozės

Europos Komisija (EK) paskelbė ekonomikos prognozę, pagal kurią 2023 m. Lietuvos realusis bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažės 0,4 proc. Teigiama, kad susitraukimas įvyks dėl didelės infliacijos, darančios įtaką privačiam vartojimui, ir silpnos pasaulinės paklausos. Vienas didžiausių Lietuvoje komercinių bankų „Swedbank“ taip pat pakoregavo savo ankstesnę prognozę. Pagal banko ekonomistus šalies ekonomika turėtų augti 1,2 proc. – 0,3 procentinio punkto mažiau, nei prognozuota rugpjūtį. Šių metų BVP prognozės bankas nekeičia – manoma, kad ekonomika smuks 0,3 proc.

Moterys ES vis dar uždirba 13 proc. mažiau nei vyrai

Europos Sąjungoje dirbančios moterys vis dar uždirba vidutiniškai 13 proc. mažiau nei vyrai, paskelbė Europos Komisija. Tai reiškia, kad kiekvieną vyro uždirbtą eurą atitinka 87 centai moters. Štai kodėl minima Vienodo darbo užmokesčio diena, kuria simboliškai parodoma, kiek dienų iki metų pabaigos moterys turėtų dirbti papildomai, kad uždirbtų tai, ką vyrai uždirbo tais pačiais metais. Šiais metais Vienodo darbo užmokesčio diena – lapkričio 15-oji.

Unsplash
Moterys ES vis dar uždirba 13 proc. mažiau nei vyrai.

J. Bidenas San Fransiske susitinka su Xi Jinpingu

Trečiadienį įvyks JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo susitikimas San Fransiske. Tai bus pirmasis JAV ir Kinijos prezidentų susitikimas akis į akį po metų pertraukos, kai tarp šių pasaulio galių tvyrojo didelė įtampa. Anksčiau antradienį J. Bidenas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nesiekia atsiriboti nuo Kinijos ir iš tikrųjų nori geresnių santykių. Paklaustas, ko tikisi pasiekti per susitikimą, jis atsakė norįs, kad „grįžtume prie normalaus bendravimo, kad galėtume pakelti telefono ragelį ir pasikalbėti vienas su kitu, jei ištiktų krizė, kad (...) mūsų kariškiai vis dar palaikytų tarpusavio ryšius“.

JAV Atstovų Rūmai patvirtino biudžetą be paramos Ukrainai ir Izraeliui

JAV Atstovų Rūmai antrą kartą balsavo už pirmininko Mike’o Johnsono parengtą biudžeto išlaidų finansavimo įstatymo projektą, kad būtų išvengta uždarymo, tačiau į jį neįtraukta parama užsieniui. Dokumentą dar turi priimti Senatas ir pasirašyti prezidentas iki lapkričio 17 d., kai baigs galioti ankstesnis įstatymas. Įstatymo projekte nenumatyta papildoma pagalba Ukrainai ir Izraeliui. Įstatymo projektas dėl paramos užsieniui turėtų būti priimtas atskirai.

Rusams apšaudžius Zaporižios ir Donecko sritį yra aukų

Rusams praėjusią naktį paleidus raketą į Ukrainos Donecko srities vakarinę dalį, Selydovėje žuvo du ir buvo sužeisti dar trys žmonės. Po griuvėsiais dar gali būti mažiausiai du žmonės, gelbėjimo darbai tęsiami. Po rusų raketų smūgio Zaporižios srityje žuvo du gelbėtojai, atvykę po pirmojo smūgio likviduoti padarinių. Taip pat pranešta apie septynis sužeistuosius – tris gelbėtojus ir keturis civilius.

Scanpix
Smūgio padariniai Zaporižios srityje.

Rusai trečiadienį pirmą kartą pripažino, kad „nedidelės grupės“ Ukrainos karių užėmė pozicijas Rusijos kontroliuojamoje Dniepro upės pusėje. Kai kurie Ukrainos kariai buvo „užblokuoti“ Krynkuose, nedideliame kaime rytiniame Dniepro upės krante, ir susidūrė su „ugniniu pragaru“ iš Rusijos artilerijos, raketų ir dronų, „Telegram“ žinutėje teigė Maskvos paskirtas Ukrainos Chersono srities vadovas Vladimiras Saldo. Ukrainos pajėgos ne kartą bandė persikelti ir įsitvirtinti Rusijos kontroliuojamame krante, kuriuo galėtų pasinaudoti toliau stumdamos Rusijos karius iš Ukrainos teritorijos.

„Hamas“ kaltina JAV, o B. Netanyahu reikalauja daugiau paramos

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ trečiadienį apkaltino JAV prezidentą J. Bideną, kad jis esą yra visiškai atsakingas už Izraelio kariuomenės operaciją didžiausioje Gazos Ruožo Al Šifos ligoninėje. Izraelio pajėgos anksti trečiadienį pranešė, kad vykdo tikslią ir kryptingą operaciją prieš įtariamą „Hamas“ vadavietę, įsikūrusią po Al Šifos ligonine, kur glaudžiasi tūkstančiai civilių gyventojų. Baltieji rūmai antradienį pareiškė, kad JAV žvalgybos šaltiniai patvirtino Izraelio teiginį, jog „Hamas“ ligoninės rūsiuose įkūrė operatyvinį centrą. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu dar kartą pareikalavo paramos savo šaliai kovoje su „Hamas“ teroristais Gazos Ruože ir sukritikavo Kanados premjerą Justiną Trudeau, prieš tai raginusį Izraelį laikytis „santūrumo“ ir skelbti humanitarinę pauzę.

Scanpix
Izraelio kariai Al Shifos ligoninėje.

Jungtinių Tautų duomenimis, Gazos Ruožo šiaurėje dėl Izraelio kariuomenės ir „Hamas“ teroristų mūšių bei dėl degalų trūkumo pacientus priima vos viena ligoninė. Trečiadienį į Gazą per Egipto Rafos pasienio punktą įvažiavo degalus gabenantis sunkvežimis – pirmasis nuo spalio 7 d., kai prasidėjo Izraelio karas su „Hamas“. Šaltinio Egipte teigimu, degalai bus pristatyti Jungtinėms Tautoms siekiant „palengvinti pagalbos tiekimą po to, kai pasibaigus degalams sustojo Palestinos pusėje esantys sunkvežimiai“.

2023 11 15 16:30
Spausdinti