Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Elektros kainos, istorinis Kauno pasiekimas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Gitana Markovičienė/ELTA
Kaunas.

Svarbiausių rugsėjo 18-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Elektros kainų svyravimo nebus

Nors žiemos link elektros kainos dėl brangstančių išteklių augs, tai vyks „lengva tendencija“ ir be didelių svyravimų, teigia „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas. Pasak jo, Europa prisitaikė prie dalinio Rusijos atsijungimo nuo Europos energetikos sistemos, tad jos rinka bus daug stabilesnė nei 2022 m. rudenį.

BNS foto
Elektros tinklai.

Kauno modernizmo architektūra – UNESCO Pasaulio paveldo sąraše

Kauno modernizmo architektūra įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, bet Lietuva privalės per pusantrų metų įgyvendinti ekspertų rekomendacijas. Toks sprendimas priimtas pirmadienį per Saudo Arabijoje, Rijade, vykstančią UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesiją.

Kauno modernizmas susiformavo ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai miestas buvo Lietuvos laikinoji sostinė, Lenkijai okupavus Vilniaus kraštą. Kaune yra kelios dešimtys išskirtinės modernistinės architektūros pavyzdžių.

V. Zelenskis: svarbu, kad Ukrainos gynėjai judėtų į priekį

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis TV kanalo CBS laidoje „60 minučių“ teigė, jog dabar svarbu, kad gynėjai judėtų į priekį net ir nedideliais atstumais ir nesuteiktų atokvėpio šalies agresorės prezidentui. V. Zelenskis pripažįsta, kad kontrpuolimo pažanga yra lėta, tačiau, pasak jo, kariai ir toliau juda į priekį. Dabar fronto linija virto artilerijos dvikova, kurios metu rusai ir ukrainiečiai paleidžia 40 tūkst. sviedinių per dieną. Pažangą sulėtino ir bepiločių orlaivių naudojimas kare.

Scanpix
Ukraina.

Ukraina pirmadienį pranešė, kad jos oro gynybos sistemos naktį numušė virtinę Rusijos dronų ir 17 sparnuotųjų raketų. „Iš viso aplink Mykolajivo ir Odesos regionus užfiksuoti 24 dronai. 18 atakos bepiločių orlaivių buvo numušti oro gynybos, – socialiniuose tinkluose pranešė Ukrainos oro pajėgos ir pridūrė: – Visos 17 raketų buvo numuštos.“ Šalies pajėgos praėjusią savaitę atkovojo nedidelius žemės plotus šalies pietuose ir rytuose, kur Kyjivas jau kelis mėnesius tęsia kontrpuolimą, iš viso – 7 kv. km.

Ukraina pasiruošusi bylinėtis dėl kaimynių embargo grūdams

Lenkijos, Vengrijos ir Slovakijos sprendimas pratęsti embargą ukrainietiškai žemės ūkio produkcijai yra teisiniu požiūriu neteisingas ir bus apskųstas, pareiškė Ukrainos prekybos viceministras.

Scanpix
Grūdai.

Pasak Taraso Kačkos, Ukraina ketina teikti Pasaulio prekyboje organizacijoje ieškinį prieš Lenkiją, Vengriją ir Slovakiją, nes šios trys kaimynės ir po rugsėjo 15-osios, kai buvo atšauktas ES lygmens atitinkamas ribojimas, toliau taiko draudimą importuoti žemės ūkio produktus iš Ukrainos. „Svarbu įrodyti, kad šie veiksmai yra teisiniu požiūriu neteisingi. Todėl rytoj pradėsime teisinius procesus“, – pirmadienį interviu internetiniam leidiniui „Politico“ sakė T. Kačka.

Kinijos užsienio reikalų ministras vyksta į Rusiją

Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi pirmadienį atvyks į Rusiją su keturių dienų vizitu saugumo derybų. Kinijos užsienio reikalų ministerijos pirmadienio pareiškime nurodoma, kad „rugsėjo 18–21 d. Wang Yi vyks į Rusiją dalyvauti 18-ajame Kinijos ir Rusijos strateginių saugumo konsultacijų raunde“ Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo kvietimu.

2023 09 18 16:30
Spausdinti