Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


NATO MINISTRŲ SUSITIKIMO REZULTATAI
Emocingas Ukrainos užsienio reikalų ministro atsakymas žurnalistei: jūs to nesuprasite
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Dmytro Kuleba.

NATO užsienio reikalų ministrų susitikime ketvirtadienį dalyvavęs Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba ne tik išdėstė savo šalies prašymą gauti ginkluotės, bet ir sulaukė sunkių klausimų iš Briuselio žurnalistikos vilkų. Atsakymas turėjo priversti žurnalistę raudonuoti.

Spaudos konferencijoje NATO būstinėje Briuselyje, be kitų klausimų, D. Kuleba sulaukė klausimo apie neseniai socialiniuose tinkluose pasirodžiusius vaizdus, kur, kaip galima įtarti, ukrainiečiai sušaudo į nelaisvę paimtus kelis rusų karius.

„Aš nemačiau, aš girdėjau apie tai. Bet galiu užtikrinti, kad Ukrainos kariuomenė laikosi karo taisyklių. Žinoma, gali būti atskirų incidentų šių taisyklių pažeidimo ir jie bus tikrai ištirti, bet aš noriu dar kartą patikrinti to įrašo padarymo datą, nes jūs turite suprasti vieną dalyką… Ne, jūs to nesuprasite, atsiprašau, – emocingai kalbėjo ministras. – Jūs nesuprasite, kaip jaustis pamačius vaizdus iš Bučos, kalbantis su žmonėmis, kurie pabėgo. Žinant, kad žmogus, kurį jūs pažįstate, buvo prievartaujamas keturias dienas iš eilės, o kai ji pagaliau pasiekė Kyjivą, buvo tiesiai paguldyta į psichiatrijos ligoninę… Jūs nesuprantate, kaip jaustis, kai rusų kariai prievartavo vaikus.“

Vis dėlto D. Kuleba pridūrė, kad tai nėra pasiteisinimas dėl galimų karo nusikaltimų.

Po susitikimo su NATO užsienio reikalų ministrais Briuselyje D. Kuleba taip pat sakė, kad yra „atsargiai optimistiškai nusiteikęs dėl mūsų diskusijų rezultatų“.

„Neabejoju, kad Ukraina turės kovai reikalingų ginklų. Klausimas yra dėl terminų. Ši diskusija nėra apie ginklų sąrašą. Diskusija vyksta dėl terminų“, – sakė ukrainiečių diplomatijos vadovas.

„Arba padėsite mums dabar, ir kalbu apie dienas, o ne savaites, arba jūsų pagalba ateis per vėlai. Ir daug žmonių žus, daug civilių neteks savo namų, daug kaimų bus sugriauta. Būtent todėl, kad ši pagalba atėjo per vėlai“, – pridūrė jis.

2022 04 07 18:03
Spausdinti