Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


NORD STREAM
ES: „Nord Stream“ nuotėkiai atsirado dėl „tyčinio veiksmo“
BNS
Pexels

Europos Sąjunga mano, kad šią savaitę dviejuose Rusijos ir Vokietijos povandeniniuose dujotiekiuose įvykę nuotėkiai „nėra atsitiktinumas“ – esama požymių, kad tai buvo „tyčinis veiksmas“, trečiadienį pareiškė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

ES įtaria, kad du povandeniniai gamtinių dujų vamzdynai buvo sugadinti per sabotažo aktą, ir įspėja apie atsakomuosius veiksmus dėl bet kokio išpuolio prieš Europos energetinius tinklus, pareiškime 27 ES šalių narių vardu sakė J. Borrellis.

„Bet koks tyčinis Europos energetinės infrastruktūros trikdymas yra visiškai nepriimtinas ir į jį bus ryžtingai ir vieningai reaguojama“, – perspėjo jis.

J. Borrellis paragino ištirti „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ vamzdynų nuotėkius ir sakė: „Visa turima informacija rodo, kad šie nuotėkiai yra tyčinio veiksmo rezultatas.“

„Paremsime bet kokį tyrimą siekiant išsiaiškinti, kas ir kodėl įvyko, ir imsimės tolesnių veiksmų didindami savo atsparumą energetinio saugumo srityje“, – sakė jis.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis platformoje „Twitter“ parašė, jog, „kaip atrodo, „Nord Stream“ sabotažas yra bandymas toliau destabilizuoti energijos tiekimą ES“.

Jis pridūrė: „Atsakingi asmenys bus patraukti atsakomybėn ir bus priversti sumokėti.“

Švedija ir Lenkija jau pareiškė, kad labiausiai tikėtina nuotėkio iš vamzdynų Baltijos jūroje priežastis – sabotažas. Varšuva teigia, kad kaltininkė tikriausiai yra Rusija, norinti eskaluoti karą Ukrainoje.

„Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiai yra strateginė infrastruktūra, jungianti Rusiją su Europa. Nors abu dujotiekiai neveikė, juose buvo dujų, kurios dėl nuotėkio veržiasi į paviršių Švedijos ir Danijos ekonominėse zonose.

Švedijos seismologai prieš pat nuotėkį užregistravo du „didžiulius energijos išsiskyrimus“, kuriuos tikriausiai sukėlė sprogimai.

2022 09 28 11:25
Spausdinti