Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ATSAKAS Į AGRESIJĄ
ES sankcijų Baltarusijai ir Rusijai klausimas – tai didelės garbės nedaro
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES taryba
ES užsienio reikalų tarybos posėdis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį Briuselyje vykstančiame ES užsienio tarybos susitikime planavo kelti strigusių sankcijų Baltarusijai klausimą. 11-asis sankcijų paketas Rusijai taip pat „užbuksavęs“.

„Vienas specifinis momentas, kurį ketinu paminėti, – tai sankcijos Baltarusijai. Vakar buvo Baltarusijos politinių kalinių paminėjimas. Daug kas skleidė, rašė labai jausmingas žinutes viešumoje ir tai labai suprantama (...). Tačiau jau daugiau kaip pusę metų nėra sankcijų Baltarusijai priėmimo, nes tai „sukabinta“ su derogacija, išimtimi baltarusiškam kaliui. Manau, kad tai nepriimtina, tai yra neteisinga, ir jei mes norime parodyti, kad mums rūpi Baltarusijos opozicija, Baltarusijos politiniai kaliniai, mes turėtume judėti su sankcijomis, o ne su sankcijų palengvinimais“, – žurnalistams Briuselyje teigė G. Landsbergis.

Jo teigimu, Briuselio užkulisiuose jau pusę metų Lietuva bando įtikinti ES šalis imtis naujų veiksmų prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą. Esą surinkta visa faktinė informacija apie kalio rinką, kuri parodo, kad trąšų stygiaus pasaulyje nėra – rinka prisitaikė ir kainos yra net mažesnės nei karo pradžioje.

„Tai panašu, kad tiesiog yra stiprus lobistinis interesas kalio kainas numušti dar labiau, ir nesvarbu, kad to kaina yra pajamos Baltarusijos režimui (...). Tai toks nesmagus momentas, didelės garbės ES nedarantis“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Vėliau jis užsiminė, kad Lietuva yra „šantažuojama neleidžiant priimti sankcijų paketo, nes Lietuva nesutinka su sankcijų derogacija“.

Beje, prieš prasidedant ES užsienio reikalų tarybai, ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis taip pat priminė, kad sekmadienį buvo Solidarumo su Baltarusijos politiniais kaliniais diena.

„Tokių kalinių yra apie 1,5 tūkst., todėl svarbu juos prisiminti, svarbu toliau spausti A. Lukašenkos režimą. Taryboje bus aptariama ir tai“, – teigė jis, tačiau vėliau jis pridūrė, kad Tarybos dienotvarkėje sankcijų Baltarusijai klausimo nėra.

Taip pat strigęs ir 11-asis sankcijų paketas Rusijai, kuriuo siekiama užkirsti kelią jau priimtų ribojimų apeidinėjimui.

„Tiesą sakant, prieš dvi savaites, duodamas interviu, sakiau, kad tai dienų klausimas, praėjus dviem savaitėms, dabar jau atsargiau sakyčiau. Išties dauguma yra suderinta, o daugelis likusių klausimų – atrodytų techniniai momentai. Dėl to, ar turėtų būti sukurtas atskiras valstybių sąrašas, dar kitaip tariant sankcionuojamų valstybių sąrašas, ar pakanka sąrašo kompanijų, kurios būtų sankcionuojamos. Lietuva palaiko valstybių sąrašo sukūrimą, kitos valstybės narės mano, kad tai perteklinis būdas. Tai, kas iš pradžių atrodė kaip techninė diskusija, virto politine ir ganėtinai stipriai užtempė visą procesą. Tikiuosi, kad gal net po šios dienos pokalbių judėsime į priekį“, – į IQ klausimą apie sankcijų Rusijai likimą atsakė G. Landsbergis.

J. Borrellis taip pat teigė, kad ES užsienio reikalų ministrų susitikime bus diskutuojama dėl šio sankcijų paketo Rusijai: „Vienintelis būdas išeiti iš dabartinės situacijos – tai diskusijos.“

Be šių klausimų, ES užsienio reikalų taryboje bus kalbama apie paramą Ukrainai, sankcijas Iranui, situaciją Afrikos kyšulio regione ir Vakarų Balkanuose.

2023 05 22 12:08
Spausdinti