Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
ESBO posėdžio boikotas, pažeistos Izraelio ir „Hamas“ paliaubos bei kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Palestiniečiai vaikšto tarp pastatų griuvėsių netoli Al-Zavijos turgaus Gazos mieste.

Svarbiausių lapkričio 28-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Įtakingiausių politikos formuotojų sąraše – J. Neliupšienė

„Politico“ antradienį paskelbė, jo vertinimu, įtakingiausių asmenų sąrašą, sudarytą remiantis leidinio redakcijos ir kitų šaltinių patirtimi. Lietuvos užsienio reikalų viceministrė, būsimoji ES ambasadorė JAV Jovita Neliupšienė leidinio sudarytame sąraše paskelbta viena iš „trikdytojų“. Remiantis „Politico“, „trikdytojai“ – tie, kurie geriausiai sugeba pakeisti nusistovėjusią padėtį netikėtais būdais.

URM/ELTA
Jovita Neliupšienė.

„Būsimoji ES ambasadorė JAV susidurs su iššūkiu stiprinti transatlantinį aljansą kaip tik tuo metu, kai ją priimanti šalis eina prie balsadėžių rinkti naujo prezidento – o gal ir senojo“, – rašo „Politico“. Užsienio reikalų viceministro pareigas einanti diplomatė prieš tai dirbo ekonomikos viceministre, prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja ir Lietuvos ambasadore ES.

ESBO posėdžio Skopjėje boikotas

Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai antradienį pareiškė nedalyvausiantys 30-ajame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų tarybos posėdyje, kuris trečiadienį vyks Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje. Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai nusprendė nedalyvauti ESBO posėdyje po to, kai Rusijos reikalų ministras Sergejus Lavrovas pranešė apie savo dalyvavimą.

SCANPIX
S.Lavrovas ESBO susitikime.

Ministrai paskelbtame pranešime dėl nedalyvavimo pabrėžė, kad S. Lavoro dalyvavimas ESBO posėdyje suteiks Rusijai „dar vieną progą propagandai skleisti“.

Kai ES lėšų nebeliks, pabrangs vanduo

Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos vadovas Bronius Miežutavičius pranešė, kad, Lietuvos įmonėms nebegaunant europinio finansavimo, ateityje pabrangs geriamojo vandens tiekimas. „Dabar labai aišku, kad visos investicijos turės būti padarytos iš kainos. Lėšų iš Europos Komisijos daugiau nebegausime. Nebus taip, kad garantinis tiekėjas pasiėmęs kažkokią teritoriją sugebės nuo savo teritorijos pinigus nutraukti ir į regioninę mažesnę įmonę investuoti tiek, kad ji pasidarytų geriau dirbanti, nei buvo iki licencijos netekimo“, – antradienį Seime vykusioje konferencijoje apie vandentvarkos iššūkius kalbėjo B. Miežutavičius.

Pilietiški ir raštingi aštuntokai

Antradienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paskelbė Tarptautinės švietimo pasiekimų vertinimo asociacijos (ICCS) atlikto pilietinio ugdymo ir pilietiškumo tyrimo rezultatus. Jo duomenimis, Lietuvos aštuntokai pasižymi tokiu pat pilietiškumo lygiu, kaip ir jų bendraamžiai Europoje.

Paaiškėjo, kad šalies mokiniai labiausiai didžiuojasi Lietuvos naryste ES – tai nurodė 95 proc. aštuntokų. Taip pat Lietuvos moksleiviai kartu su Skandinavijos šalių bendraamžiais labiausiai iš visų tyrime dalyvavusių valstybių pasitiki mokslininkais, bendrą vidurkį viršija ir šalies aštuntokų pasitikėjimas nacionaline Vyriausybe bei jos sprendimais.

Lietuvoje pagrindiniame tyrime dalyvavo beveik 5 tūkst. mokinių iš 248 Lietuvos mokyklų. Pagrindinis tyrimas atliktas 2022 m. balandžio–birželio mėnesiais. Šalies rezultatai nesiskiria nuo Ispanijos ir Nyderlandų, Prancūzijos, Slovėnijos ir Slovakijos aštuntokų rezultatų.

J. Stoltenbergo patvirtinimas Ukrainai

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį nurodė, kad JAV tęs ginklų tiekimą Ukrainai, nepaisant nesutarimų Vašingtone. „Esu įsitikinęs, kad Jungtinės Valstijos ir toliau teiks paramą, nes tai atitinka Jungtinių Valstijų saugumo interesus ir mūsų susitarimą“, – sakė J. Stoltenbergas Briuselyje vykstančiame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime.

SCANPIX
Stoltenbergas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba trečiadienį prisijungs prie susitikimo, kuriame NATO nariai turėtų susitarti dėl reformų plano, kuriuo siekiama padėti Ukrainai siekti narystės Aljanse.

„Kitas etapas“ dėl Gazos Ruožo

Šiandien ryte „Hamas“ ir Izraelis apkaltino vienas kitą pažeidus paliaubų susitarimą. „Dėl to, kad priešas šiandien pažeidė paliaubų sąlygas, įvyko susidūrimas ir mūsų modžahedai susidorojo su situacija“, – pranešė „Hamas“ valdomas televizijos kanalas. Izraelio ginkluotųjų pajėgų (IDF) atstovas spaudai Danielis Hagari taip pat pranešė, kad dviejose vietose šiaurinėje Gazos dalyje „pažeidžiant paliaubų susitarimus“ buvo aktyvinti trys sprogstamieji įtaisai. Nepaisant pareikštų kaltinimų, šiandien mainais į 30 palestiniečių kalinių buvo paleista 10 „Hamas“ laikytų įkaitų Gazos Ruože.

Scanpix
Izraelio smūgių nuniokota Vadi teritorija centrinėje Gazos ruožo dalyje.

Taip pat antradienį JAV CŽA direktorius ir Izraelio nacionalinės žvalgybos agentūros („Mossad“) direktorius atvyko į Kataro sostinę aptarti „Hamas“ ir Izraelio susitarimo dėl Gazos Ruožo „kito etapo“. Susitikime Dohoje pareigūnai aptars galimybes, kaip būtų įmanoma pratęsti šalių susitarimą dėl humanitarinės pauzės.

2023 11 28 17:10
Spausdinti