Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Eurokomisarui V. Sinkevičiui – skambus aktyvistų akibrokštas: „Nustok nuvilti!“
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Greenpeace

Pačioje ES institucijų šerdyje Briuselyje pirmadienį vakare pasirodė didžiulis Lietuvos deleguoto Europos komisaro, atsakingo už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, Virginijaus Sinkevičiaus atvaizdas. Bet tai nebuvo jo pasiekimų įvertinimas ar reklaminė kampanija.

Pirmadienį vakare Schumano žiede, kurio vienoje pusėje yra ES Taryba, kitoje – Europos išorės veiksmų tarnyba, o dar kitoje – Europos Komisijos būstinė, buvo galima matyti didžiulį V. Sinkevičiaus atvaizdą. Kaip pasakojo liudininkai, su projektoriumi ant Europos Komisijos būstinės sienos, kurioje dažniausiai puikuojasi Komisijos šūkiai (pvz., apie Žaliąjį kursą ar popandeminį ekonomikos gaivinimo planą), šį kartą švietė eurokomisaras, o prie jo užrašas: „Sinkevičius, stop failing“ („Sinkevičiau, nustok nuvilti (pralaimėti, negebėti)“).

Liudininkai teigė, kad šią akciją surengė aplinkosaugos aktyvistai. Pastaruoju metu šie aktyvistai ypač suaktyvėjo – nuo meno kūrinių niokojimo įvairiuose Europos muziejuose iki transporto stabdymo įvairiose šalyse.

Greenpeace

Jų ideologinė vadė Greta Thunberg, kuri praėjusią savaitę buvo suimta Vokietijoje per protestą prieš anglies kasyklos plėtrą, nuolat žeria priekaištus visiems pasaulio lyderiams, tarp jų ir Europos vadovams. Praėjusią savaitę ji taip pat protestavo prie Davose vykusio Pasaulio ekonomikos forumo, kuriame dalyvavo ir V. Sinkevičius. Pastarasis savo įspūdžiuose teigė, kad „privačiuose pokalbiuose ne kartą teko išgirsti: tokio „žalio“ Davoso dar nebuvo“.

„The Brussels Times“ antradienį pranešė, kad akciją surengė aplinkosaugos aktyvistų grupė „Greenpeace“. Šia akcija ji paragino V. Sinkevičių ir Komisijos pirmininkę Ursulą von der Leyen ištesėti savo pažadus apsaugoti vandenynus. Iki šiol šie pažadai esą buvo tušti.

„Europos Sąjunga privalo užtikrinti vandenynų apsaugą, kurią ne kartą žadėjo. Kartu su Jungtine Karalyste ir JAV ji didžiąja dalimi atsakinga už tai, kad per paskutinį JT derybų raundą 2022 m. rugpjūtį nepavyko pasiekti susitarimo“, – teigė „Greenpeace“ atstovė Laura Meller.

Kita vertus, praėjusį gruodį V. Sinkevičių užgriuvo Europos Parlamento narių kritika. Jie reikalavo labiau remti žvejų bendruomenes.

„Jūsų iniciatyvomis, pranešimais ir pasiūlymais visuomet siekiama apsaugoti aplinką, tačiau tai kenkia žuvininkystei ir akvakultūros sektoriui“, – kritikavo komisarą europarlamentaras Gabrielis Mato.

Greenpeace

Tiesa, 2020 m. aplinkosaugininkai nerimavo, kad dėl žvejų interesų ES kelia grėsmę žuvų išteklių tvarumui.

2020 m. įtakingiausias Briuselio burbulo leidinys Politico.eu V. Sinkevičių įvertino kaip vieną geriausių komisarų ir skyrė jam „A su minusu“.

Beje, antradienį po pietų V. Sinkevičius pristatys atnaujintą ES iniciatyvą dėl apdulkintojų.

2023 01 24 11:34
Spausdinti