Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KOVOS EUROPOJE
Europarlamento smūgis ir Vengrijai, ir Komisijai: ne visi Lietuvos atstovai tam pritarė
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
EP
Europos Parlamento plenarinė salė.

Europos Parlamentas (EP) sausio mėnesio plenarinę sesiją Strasbūre užbaigė rezoliucija dėl teisinės valstybės padėties Vengrijoje ir ES įšaldytų lėšų. Ne visi Lietuvos atstovai palaikė raginimą suspenduoti Vengrijos teises ES.

Apgailestaudami, kad ES Taryba neįgyvendina ES sutarties 7 straipsnio pirmos dalies, nors to EP paprašė dar 2018 m., europarlamentarai priimtoje rezoliucijoje paragino Europos Vadovų Tarybą imtis veiksmų ir remiantis to paties straipsnio antra dalimi nustatyti, ar Vengrija šiurkščiai ir nuolat pažeidžia ES vertybes. Dokumente taip pat smerkiamas Vengrijos premjero Viktoro Orbáno sprendimas blokuoti ilgalaikio ES biudžeto peržiūrą, įskaitant pagalbos Ukrainai paketą.

Be to, EP nariai apgailestauja, kad Europos Komisija nusprendė skirti iki 10,2 mlrd. eurų paramos Vengrijai, konstatavusi, jog teismų nepriklausomumo reformos yra pakankamos. Kartu rezoliucijoje teigiama, kad EP gali pasinaudoti bet kokiomis turimomis teisinėmis ir politinėmis priemonėmis, jei Komisija skiria finansavimą nesilaikydama kriterijų arba jei ji neužtikrina visiško atitinkamų teisės aktų įgyvendinimo, todėl europarlamentarai svarstys galimybę kreiptis į ES Teisingumo Teismą.

Rezoliuciją palaikė 345 europarlamentarai, 104 nepritarė, o 29 susilaikė. Šiame balsavime nedalyvavo Juozas Olekas, Stasys Jakeliūnas ir Waldemaras Tomaszewskis, o Viktoras Uspaskichas susilaikė. Likę Lietuvos atstovai balsavo už.

Trečiadienį debatuose su ES pirmininkaujančios Belgijos atstovais ir Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen aidėjo daug kaltinimų Vengrijai. „Mes daugiau negalime pasiduoti V. Orbáno spaudimui“, „Europos demokratija miršta dėl V. Orbáno“, „Turime suspenduoti Vengrijos pirmininkavimą ES“ ir t. t. „Kova su Vengrija nėra kova tik dėl Vengrijos, tai kova dėl liberalios demokratijos“, – teigė įtakingas Europos Parlamento narys Guy'us Verhofstadtas, raginęs Europos Komisiją atlikti savo pareigą ir užtikrinti, kad valstybės laikosi ES sutarčių bei vertybių.

Suomijos europarlamentaras iš didžiausios Europos liaudies partijos Petri Sarvamaa dar praėjusią savaitę surinko 120 kolegų parašų peticijoje dėl 7 straipsnio taikymo Vengrijai. Šią savaitę jis nusiuntė EP pirmininkei Robertai Metsolai laišką, kuriame teigiama, kad pradėdama ES sutarties 7 straipsnio 2 dalyje numatytą procedūrą prieš Vengriją, ES aiškiai pasakytų Vengrijai, kad jos veiksmai yra nepriimtini. Minimą laišką pasirašė daugiau nei šimtas EP narių, tarp kurių konservatoriai Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius ir Aušra Maldeikienė, taip pat liberalas Petras Auštrevičius ir valstietis Bronis Ropė.

2024 01 18 14:49
Spausdinti