Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


TEISMO SPRENDIMAS
EŽTT sprendimas: Lietuva kompensuos žalą neteisėtai kalintam Saudo Arabijos piliečiui
BNS
Scanpix
Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT).

Teisingumo ministerija skelbia, kad Lietuva vykdys Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą – neteisėtai kalintam Saudo Arabijos piliečiui sumokės priteistą sumą.

EŽTT antradienį priteisė Mustafai al Hawsawi 100 tūkst. eurų dėl neteisėto prieš du dešimtmečius vykusio kalinimo, įtariama, slaptame JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) kalėjime Lietuvoje.

„Sprendimui įsiteisėjus, po trijų mėnesių nuo sprendimo paskelbimo, tai yra balandžio 16 dieną, Lietuvos institucijos nustatytais terminais imsis reikiamų priemonių, siekdamos tinkamai įgyvendinti EŽTT sprendimą, įskaitant pareiškėjui priteistos piniginės kompensacijos sumokėjimą“, – BNS sakė teisingumo ministrės atstovas spaudai Paulius Žeimys.

Ministerija dar neatsako, ar skųs EŽTT sprendimą, tai yra prašys perduoti bylą nagrinėti teismo Didžiajai kolegijai.

EŽTT M. al Hawsawi iš Lietuvos priteisė 100 tūkst. eurų, dar 30 tūkst. eurų priteisti jam atstovavusiai nevyriausybiniai organizacijai REDRESS.

Teismas konstatavo, kad Lietuva, kur buvo kalinamas M. al Hawsawi, pažeidė įvairius Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnius, pavyzdžiui, draudžiančius kankinimą, garantuojančius teisę į teisingą bylos nagrinėjimą, į gyvybę, į laisvę ir saugumą.

Anot Teisingumo ministerijos, EŽTT konstatavo pažeidimą dėl to, kad Lietuva neatliko tinkamo tyrimo dėl pareiškėjo atžvilgiu tariamai vykdytų veiksmų.

Taip pat Lietuvai nustatyta atsakomybė dėl to, kad M. al Hawsawi kyla mirties bausmės grėsmė ten, kur jis šiuo metu kalinamas.

EŽTT taip pat nusprendė, kad šios bylos kontekste Lietuvai kyla pareiga kreiptis į JAV, siekiant pašalinti arba sumažinti prieš M. al Hawsawi dabar vykdomus žmogaus teisių pažeidimus.

Lietuva taip pat įpareigota siekti, kad pareiškėjui nebūtų įvykdyta mirties bausmė. Be to, Lietuvai nurodyta neatidėliotinai imtis būtinų aktyvių veiksmų šalyje vykdomame ikiteisminiame tyrime.

M. al Hawsawi šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje. Jis buvo sulaikytas 2003 m. Pakistane. JAV teigia, kad jis galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių.

EŽTT nustatė, kad vyras Lietuvoje buvo kalintas 2005–2006 metais.

Tai buvo antroji byla Strasbūro teisme dėl spėjamo CŽA kalėjimo, abi jas Lietuva pralaimėjo.

EŽTT 2018 m. jau konstatavo, kad Lietuvoje 2005–2006 m. veikė slaptas CŽA kalėjimas ir jame kalintas kitas Saudo Arabijos pilietis Abu Zubaydah.

EŽTT antradienį nurodė, kad nagrinėjant M. al Hawsawi bylą remtasi ir A. Zubaydah byloje prieš Lietuvą bei kitose panašiose kitų šalių bylose surinktais įrodymais.

Pirmieji pranešimai apie galimą CŽV kalėjimą buvusioje jojimo bazėje Antaviliuose JAV žiniasklaidoje pasirodė 2009 metais.

Papildomų diskusijų sukėlė 2014 m. paskelbta JAV Senato ataskaita. Joje konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras. Šiais įrodymais rėmėsi ir EŽTT.

Anot JAV Senato ataskaitos, jis veikė nuo 2005 m. pradžios, o buvo uždarytas 2006 m., kai šalies pareigūnai atsisakė priimti M. al Hawsawi į vietos ligoninę.

Lietuva teigia, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti ne kalėjimas, o žvalgybos paramos centras. Šalis teigia, kad įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.

2024 01 16 13:00
Spausdinti