Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
G. Landsbergio pareiškimai privertė teisintis ES diplomatijos vadovą
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis (kairėje) ir Josephas Barrellis.

Į ES užsienio reikalų tarybą pirmadienį ryte atvykusio Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pareiškimai sulaukė didelio Briuselio žiniasklaidos dėmesio. Dėl jų atsakymų teko ieškoti ir ES diplomatijos vadovui Josephui Borrelliui.

„Lietuvos užsienio reikalų ministras prieš kelias minutes sakė, kad Baltijos šalys ir Lenkija pasiūlė naujas sankcijas, kad būtų sudarytas devintasis sankcijų Rusijai paketas, tačiau ES institucijos į tai nereagavo. Kodėl institucijos nereaguoja į pasiūlymus?“ – sulaukė tokio žiniasklaidos klausimo J. Borrellis.

„Institucijos“ reiškia mane, – bandė juokauti jis. – Taip, mes reaguojame ir laikomės procedūrų. Valstybės narės teikia pasiūlymus, tada nagrinėjamos sankcijos, konsultuojamasi su teisinėmis tarnybomis ir tada imamės veiksmų. Būkite tikri, kad mes nesustojame.“

Kitas klausimas irgi buvo susijęs su G. Landsbergio pareiškimu: „O kaip dėl specialiųjų tribunolų, kuriuos taip pat paminėjo ponas Landsbergis?“

Į ką ES diplomatijos vadovas vėlgi atsakė aptakiai: „Apie tai buvo kalbėta bei apie tai bus kalbama galbūt ir šiandien. Turime ieškoti aiškaus teisinio kelio, ar tai įgyvendinti.“

Kiek anksčiau pirmadienį į ES užsienio reikalų tarybą Briuselyje atvykęs Lietuvos užsienio reikalų ministras teigė, kad susitikimo dienotvarkėje – trys pagrindiniai klausimai: pirma, dar kartą sutarti, kad taikos derybos turi vykti pagal ukrainiečių sąlygas, nepaisant pagarsėjusių kalbų, jog Vakarai turėtų spausti Kyjivą sėstis prie derybų stalo. Antra, specialaus tribunolo Rusijos agresijai ir nusikaltimams Ukrainoje įkūrimas.

Lietuva pateikė sąrašus prieš keletą savaičių ir iki šiol laukiame Europos institucijų reakcijos ir veiksmų dėl devintojo sankcijų paketo.

„Taip pat reikia priminti, kad mes vis dar laukiame devintojo sankcijų paketo. Tiems, kurie sako, kad jau nebėra ką sankcionuoti, ir viską, ką Europa galėjo sankcionuoti, jau įtraukta, norėčiau paneigti šią dezinformaciją. Lietuva pateikė sąrašus prieš keletą savaičių ir iki šiol laukiame Europos institucijų reakcijos ir veiksmų dėl devintojo sankcijų paketo“, – prieš prasidedant susitikimui sakė G. Landsbergis ir pridūrė, kad Lietuva taip pat pasiūlys papildomas sankcijas Iranui dėl šio ginkluotės teikimo Rusijai.

Tiesa, vėliau kalbėjęs J. Borrellis gan kategoriškai pareiškė, kad šiandien nebus sutarta dėl naujų ES sankcijų Rusijai.

Oficialioje ES užsienio reikalų tarybos dienotvarkėje teigiama, kad numatoma aptarti Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą, situaciją Vakarų Balkanuose ir Afrikos Didžiųjų ežerų regione. Ministrai taip pat aptars aktualius užsienio politikos klausimus: situaciją Irane ir Libane, Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją (COP27) ir ES – Lotynų Amerikos ir Karibų užsienio reikalų ministrų susitikimo Buenos Airėse rezultatus.

2022 11 14 12:28
Spausdinti