Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


KOVA DĖL KOMISARO POSTO
G. Landsbergis apie galimą ES postą Lietuvai: už save tikrai nenorėčiau kalbėti
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

Pirmadienį Briuselyje renkasi ne tik ES valstybių vadovai, bet ir didžiausios Europos liaudies partijos (EPP) atstovai, tarp kurių – ir Lietuvos konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Abiejų sutikimų tema – aukščiausių ES postų dalybos. G. Landsbergis kuklinasi kalbėti apie savo karjeros Briuselyje perspektyvas.

Europos rinkimuose daugiausia balsų gavusi EPP pirmadienį susirinko aptarti svarbiausių ES postų dalybų ir būsimos ES politikos.

„Lietuvos uždavinys, kurį kelčiau sau kaip partijos vadovas, – pabrėžti mūsų prioritetus ir tai, ką sakė Europos Komisijos vadovė, kad naujoji koalicija turi būti tokia, kuri pirmiausia užtikrins konkurencingą Europą, ir antroji dalis, ypač svarbi Lietuvai, kuri užtikrins saugią Europą“, – prieš EPP susitikimą žurnalistams iš Lietuvos teigė G. Landsbergis.

Apie savo galimybes – menamas ar tikras – nesiruošiu kalbėti, tai nėra mano vaidmuo. Tiesiog primenu, kad kandidatūrą teikia premjerė.

Jis taip pat planavo susitikti su galimai antrą kadenciją užsitikrinančia Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen, tačiau dievagojosi, kad apie savo kandidatūrą į Komisijos narius nekalbės.

„Apie savo galimybes – menamas ar tikras – nesiruošiu kalbėti, tai nėra mano vaidmuo. Tiesiog primenu, kad kandidatūrą teikia premjerė. Kiek žinau, ji jau turėjo ne vieną pokalbį su ponia von der Leyen, aptarė įvairias galimas opcijas ir galimybes Lietuvai“, – teigė konservatorių vedlys ir pridūrė, kad Lietuvai labiausiai tiktų komisaro postas, susijęs su ES saugumu, apginamumu, atsparumu, užsienio politikos interesais: „Lietuva turėtų siekti sutarti dėl tokio komisaro, kuris galėtų užimti geriausią, labiausiai Lietuvos interesus atitinkančią poziciją. Tai susiję su tuo pačiu saugumu. Už save tikrai nenorėčiau kalbėti.“

Atrodo, kad mūsų regionas jau užsiėmęs geras startines pozicijas. Manau, kad į tai reikia atkreipti dėmesį ir daryti išvadas.

Paklaustas, ar jau vyksta diskusijos su prezidentu Gitanu Nausėda, kuris taip pat pirmadienį atvyksta į Briuselį, į neformalų ES lyderių susitikimą, dėl aukščiausių ES postų, G. Landsbergis atsakė: „Turbūt reiktų šį klausimą užduoti premjerei, bet kurio atveju tai yra jos prerogatyva. Tik noriu priminti, kad klausimas yra kur kas platesnis ir vyksta diskusijos dėl naujų dviejų ministrų, kurių ieškoma jau šioje Vyriausybėje, bei lygiai taip pat dėl būsimo Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo. Tai reikia suprasti, kad tų diskusijų aprėptis yra tikrai plati ir, matyt, premjerė mato visa tai bendrame kontekste.“

Kartu Lietuvos užsienio reikalų ministras priminė, kad Latvija ir Suomija jau pateikė, Estija tuoj oficialiai pateiks savo kandidatus į Komisiją.

„Atrodo, kad mūsų regionas jau užsiėmęs geras startines pozicijas. Manau, kad į tai reikia atkreipti dėmesį ir daryti išvadas, – kalbėjo jis ir pridūrė: – Negalėčiau pasakyti, kad vėluojame, bet laikas tiksi ir reikia daryti sprendimus.“

Pirmadienio vakarą ES valstybių lyderiai, kaip teigiama, turėtų neoficialiai patvirtinti U. von der Leyen antrajai Komisijos pirmininkės kadencijai, buvusį Portugalijos premjerą António Costą – Europos Vadovų Tarybos prezidentu, o Estijos premjerę Kaja Kallas – ES diplomatijos vadove. Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

2024 06 17 16:41
Spausdinti