Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIPLOMATIJA
G. Landsbergis apie interpeliaciją: būtų buvę garbingiau neįtraukti šių žmonių
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Žygimantas Gedvila/BNS
Gabrielius Landsbergis.

Briuselyje ES Užsienio reikalų taryboje dalyvaujantis Gabrielius Landsbergis nesibaimina dėl opozicijos pradėtos interpeliacijos jam, tačiau jam nemalonu, kad į tai įtraukiami Lietuvos diplomatai.

Ketvirtadienį pranešta, kad opozicija surinko parašus, reikalingus inicijuoti interpeliaciją G. Landsbergiui. Iniciatyvos projekto dokumente pateikti net 45 klausimai, tarp kurių toks: „Kaip šiandien jaučiatės, nesigailite nesilaikęs viešai duoto žodžio?“

„Opozicija turi teisę užduoti klausimus, nekonstruktyvius – taip pat“, – Lietuvos žurnalistams Briuselyje komentavo ministras.

Vis dėlto G. Landsbergis pabrėžė, kad opozicija savo klausimuose mini ir kitus diplomatus bei taip meta šešėlį jiems.

„Gal man šiek tiek apmaudu, kad į interpeliaciją buvo įtraukti su papildomais vertinimais ir mūsų diplomatinės tarnybos žmonės. Reikia suprasti, kad šie žmonės atstovauja valstybei. Jų reputacija dažnai yra vienas pagrindinių instrumentų darbe. Aš jais pasitikiu šimtu procentu. Noriu priminti, kad jie yra sulaukę šimtaprocentinio palaikymo tiek iš opozicijos, tiek iš valdančiosios daugumos juos tvirtinant. Lygiai taip pat parašas, kuriuo jie išsiunčiami į kitą valstybę, yra valstybės vadovo. Tai reiškia, kad jie turi sutelktą paramą ir pasitikėjimą visų pagrindinių institucijų“, – kalbėjo ministras.

Opozicija savo klausimuose mini ambasadorių ES Arnoldą Pranckevičių, ambasadorių Japonijoje Aurelijų Zyką, atstovybės Taivane vadovą Paulių Lukauską, ambasadorę Italijoje Dalią Kreivienę, ambasadorių Vokietijoje Ramūną Misiulį.

„Aš manau, kad būtų buvę garbingiau neįtraukti šių žmonių, o tik kritikuoti ministrą dėl procesų. (...) Apmaudu, kad buvo įtraukti papildomi žmonės, ir jie to tikrai nenusipelnė. Jų reputacija ir pasiekimai gyvenime yra tikrai puikūs. Jie ne tik nėra Lietuvai gėdos padarę, bet jie yra Lietuvos patriotai, kurie gina mūsų interesus“, – teigė G. Landsbergis.

Ketvirtadienį Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija trečiadienį paskelbė surinkusi parašus dėl interpeliacijos užsienio reikalų ministrui G. Landsbergiui. Demokratų atstovas Lukas Savickas ketvirtadienį prieš registruojant interpeliaciją BNS patvirtino, jog surinkta 50 parašų iš visų opozicinių frakcijų.

Pagal Seimo Statutą interpeliaciją ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 29. Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites į juos atsakyti raštu.

2022 11 14 15:46
Spausdinti