Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
G. Landsbergis: aštuntasis ES sankcijų paketas Rusijai – silpnas, bet geresnis, nei jokio
BNS
Lukas Balandis/BNS
Gabrielius Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Europos Sąjungos (ES) šalių iš esmės pasiektas susitarimas dėl aštuntojo sankcijų paketo Rusijai yra silpnokas, bet geresnis, nei jokio.

„Įvertinti reikia taip, kaip yra, kad stiprių paketų laikas jau praėjęs, skaitant pateiktus dokumentus, kartais susidaro įspūdis, kad yra daugiau išimčių, negu pačių sankcijų“, – Žinių radijui trečiadienį sakė G. Landsbergis.

„Bet vis tiek pasidžiaugti turiu, dėl to, kad tai – geriau, negu nieko, geriau, nei jokio paketo: yra tolesnė Rusijos izoliacija, diskutuojama apie asmenys, kurie negalės keliauti Europos Sąjungoje (...). Silpnokai, bet judame į priekį“, – sakė jis.

Anot ministro, jau galiojančiomis sankcijomis siekiama Rusijos izoliacijos, ES nepriklausomumo nuo Rusijos bei „sumažinti arba panaikinti Rusijos galimybę gamintis ginklus, kuriuos ji gaminosi iš toje pačioje Europos Sąjungoje gaminamų medžiagų“.

„Tie dalykai yra pasiekti: Europos Sąjunga de facto tampa nepriklausoma nuo Rusijos (...), antras dalykas, Rusijos galimybės ginkluotis modernia ginkluote yra labai labai apsunkintos“, – kalbėjo G. Landsbergis.

LRT, remdamasis su derybomis susipažinusiais šaltiniais, trečiadienį skelbia, kad ES šalys iš esmės susitarė dėl aštuntojo sankcijų Rusijai paketo. Jame, be kita ko, numatyti nauji prekybos ribojimai ir naujos sankcijos prie Ukrainos teritorijų aneksijos prisidėjusiems pareigūnams.

Pasak LRT, pagal susitarimą, bus dar labiau ribojama prekyba su Rusija, o asmeninės sankcijos bus pritaikytos dar kelioms dešimtims Rusijos pareigūnų, oligarchų ir propagandistų, įskaitant ir prisidėjusius prie neteisėtų referendumų, po kurių Rusija aneksavo dalį Ukrainos. Ankstesniais sankcijų paketais tokie ribojimai jau taikomi daugiau nei 1,2 tūkst. asmenų ir daugiau nei 100 įmonių ir institucijų.

Aštuntasis sankcijų Rusijai paketas yra atsakas į Rusijos įvykdytą Ukrainos teritorijų aneksiją, Kremliaus paskelbtą mobilizaciją ir toliau Ukrainoje vykdomus karo nusikaltimus.

2022 10 05 09:33
Spausdinti