Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ES ATSAKAS RUSIJAI
G. Landsbergis atskleidė, kas stabdo Vakarus nuo dar didesnės paramos Ukrainai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis (archyvinė iliustracija).

Į ES užsienio reikalų tarybą pirmadienį atvykęs Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis buvo pozityviai nusiteikęs dėl Vokietijos tankų suteikimo Ukrainai, tačiau įvardijo esminę priežastį, kodėl vis dar stringa tokie klausimai.

Į ES užsienio reikalų tarybą pirmadienį atvykęs Lietuvos diplomatijos vadovas G. Landsbergis buvo pozityviai nusiteikęs dėl Vokietijos tankų suteikimo Ukrainai, tačiau įvardijo esminę priežastį, kodėl vis dar stringa tokie klausimai.

„Mano nuomone, svarbiausia, ką mes turime aptarti, – tai baimė. Tikiu, kad mes turime nugalėti baimę nugalėti Rusiją. Kai kalbame apie sankcijas, kai kalbame apie papildomas sankcijas, kai kalbame apie karinę paramą, papildomą paramą Ukrainai, tai, kas mums neleidžia judėti į priekį, yra baimė, kas nutiktų, jei Rusija išties pralaimėtų karą. Jei suvaldysime šią baimę, jei priimsime faktą, kad Rusija gali ir turi išties pralaimėti, kad išvengtume karų ateityje, tada į visus kitus klausimus bus daug lengviau surasti atsakymai. Tuomet mes galėsime suteikti visus ginklus, kurių reikia Ukrainai ir taikyti sankcijas Rusijai“, – žurnalistams kalbėjo į susitikimą Briuselyje atvykęs G. Landsbergis.

Jis taip pat pridūrė, kad „jei mes nepasiruošime tam, kad Rusija pralaimės karą, tai mes nesame rimtai nusiteikę dėl Ukrainos pergalės“, nes šis karas negali baigtis abipuse pergale.

Jei suvaldysime šią baimę, jei priimsime faktą, kad Rusija gali ir turi išties pralaimėti, kad išvengtume karų ateityje, tada į visus kitus klausimus bus daug lengviau surasti atsakymai.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat sakė, kad pasitiki Vokietija ir kad Berlyno sprendimas siųsti Ukrainai vokiškus tankus „Leopard“ yra dienų klausimas.

Kaip anksčiau įspėjo „Bloomberg“, kad Vokietijos svarstymai dėl tankų „Leopard“ siuntimo Ukrainai gali užgožti pirmadienį Briuselyje vykstantį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, nors aukščiausi Vokietijos pareigūnai rodo, kad yra pasirengę suteikti leidimus juos perduoti Kyjivui.

Be to, ES užsienio reikalų ministrai turėtų palaiminti planus skirti dar 500 mln. eurų finansavimą iš Europos taikos priemonės, kurį anksčiau blokavo Vengrija. Taip pat tikimasi, kad bus sutarta dėl daugiau sankcijų Iranui dėl Teherano susidorojimo su protestuotojais.

„Šiandien mūsų dienotvarkė bus įtempta. Pradėsime nuo Ukrainos: kaip paremti Ukrainą karine prasme, diskutuosime apie naują pervedimą iš Europos taikos priemonės, kad dar labiau paremtume Ukrainą. Tada diskutuosime apie karinės paramos lygį po Ramšteino susitikimo“, – teigė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis ir pridūrė, kad susitikime dalyvaus Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

2023 01 23 11:19
Spausdinti