Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


VILNIAUS RUSIJOS FORUMAS
G. Landsbergis: devintasis Rusijos forumas paneigia mitą, kad demokratija Rusijoje negali egzistuoti
ELTA
Julius Kalinskas/ELTA
G. Kasparovas, G. Landsbergis, M. Chodorkovskis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Lietuvoje vykstantis devintasis Vilniaus Rusijos forumas, čia susitinkanti Rusijos opozicija ir nuomonių pliuralizmas paneigia mitą, kad Maskvoje negali gyvuoti demokratija.

„Dalyvauja žmonės, (...) kuriems kartais galbūt sudėtinga ir rankas vieni kitiems paspausti. Bet čia, Vilniaus forume, mes to nesibaiminame, nes viena forumo ašių ir yra būtent demokratija“, – sakė G. Landsbergis.

„Turime ne vieną asmenį iš Rusijos opozicijos, o nuomonių pliuralizmą. Tai paneigia vieną iš pagrindinių mitų, kad Rusijoje demokratijos būti negali. Ji tikrai gali būti ir ji labai aiškiai save manifestuoja Vilniaus forume“, – pažymėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Jis pabrėžė, kad Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Vilniaus Rusijos forumas tapo diskusijų apie bene svarbiausius pasaulio įvykius arena.

„Nenumanėme, kad po 9 metų, būsime nebe tik draugiškame pašnekesyje, o reikšmingoje, esminėje diskusijoje apie, turbūt, svarbiausius pasaulyje vykstančius įvykius, kadangi būtent jie ir vyksta Rusijoje, Rusijos valdžios inspiruoti. Pirmiausia kalbu apie Rusijos neteisėtą karą Ukrainoje“, – forumo spaudos konferencijoje pažymėjo G. Landsbergis.

Renginyje dalyvaus Kremliaus kritikas, oligarchas Michailas Chodorkovskis, Rusijos opozicionierius Garry Kasparovas, Nobelio taikos premiją pernai pelniusios žmogaus teisių organizijos „Tarptautinis memorialas“ vadovas Janas Račinski ir daugiau dalyvių.

Pasak forumo organizatorių, Užsienio reikalų ministerijos (URM), nuo 2014-ųjų kasmet vykstančiame forume aptariamos Rusijos vidaus ir užsienio politikos aktualijos, žmogaus teisių padėtis, Rusijos santykiai su Vakarais. Diskusijų metu įvertinamos Rusijos raidos tendencijos, diskutuojama kovos su Rusijos propaganda tema, kitais aktualiais klausimais.

2023 05 26 16:03
Spausdinti